НОВИНИ

Илияна Йотова: Дано след разрива в коалицията премиерът не опита да отмени ветото за РСМ

bnt avatar logo
от БНТ
21:21, 10.06.2022 (обновена)
Чете се за: 04:17 мин.
У нас
Слушай новината

"През последната година в страната имаше три пъти парламентарни и два пъти президентски избори - не ни ли се струва, че хората се измориха? За съжаление доверието в политическата класа пада все повече няма институция, която да не пострада". Това заяви вицепрезидентът Илияна Йотова в "Панорама".

Тя определи палежа на българския културен център в Битоля като пореден резултат от антибългарската политика, водена в западната ни съседка. Вицепрезидентът заяви още, че досега не е виждала т.нар. френско предложение относно българското вето срещу Северна Македония.

"То не е публикувано никъде, не е проект в нито един документ, който тепърва да се гледа на европейско ниво. Това което е по-неприятно, че за предложение научаваме от външния министър на РСМ Буяр Османи, а не от българските власти. Това е първият сериозен сигнал -като че ли има страх да се представи пред българското общество това, което френският президент предлага", смята тя.

Макрон е готов да организира среща София-Скопие в Париж

Илияна Йотова изрази опасение разривът в коалицията да не накара премиера Кирил Петков да отмени ветото за Северна Македония

"Дано не стане така, че разваляйки отношенията в коалицията, министър-председателят да реши да пренебрегне мнението на останалите партии в коалицията и да се опита да отмени ветото".

По думите ѝ за всички решения в Европейския съюз има натиск под някаква форма и е нормално да искат постигане на този резултат, особено по време на френското европредседателство.

"Има недоумение сред нашите европейски партньори защо България така реагира, тъй като пролетта 2020 г. ние формално дадохме своето "да" за разширяването на ЕС. Беше направена една съществена грешка през есента на 2019 г., когато именно Франция сложи политическото вето върху по-нататъшно разширяване на ЕС. Още тогава България, съгласявайки се с това, че трябва да бъде променена процедурата, трябваше да заяви своите претенции и спрямо договора за добросъседство, който не се изпълнява, и всички останали допълнителни условия. За съжаление тогава България премълча", заяви вицепрезидентът.

Йотова коментира още, че преди да се стигне до нови избори, правителството и парламентът трябва да свършат направени няколко много важни неща:

"Позволих си да подскажа на министър-председателя, че трябва да се обърне към всички политически партии в парламента, към ръководствата на всички парламентарни групи, за да осигури онзи толкова необходим за страната минимум до края на този месец."

Кирил Петков: Ще направим всичко възможно България да продължи със същото правителство

По думите ѝ актуализацията на бюджета е най-належаща, а вчерашното решение на бюджетната комисия е било лош сигнал.

"Тези пари трябват на хората, трябват на най-уязвимите и най-бедните, трябват и на българските общини, защото част от тях са пред фалит. Всякакви други сметки, схеми, игри, предизборна кампания - всичко това трябва да оставим за малко по-нататък и сега с национален консенсус да бъдат взети тези решения. И не само в името да бъдат взети формално, а наистина да бъдат работещи, да ни подготвят за следващия сезон със страшно много неизвестни", каза Йотова.

Вижте целия разговор във видеото

Гледайте повече от "Панорама"

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Небойша Видич: Балкан играе най-добрият баскетбол в момента в България
Небойша Видич: Балкан играе най-добрият баскетбол в момента в България
От ЦСКА се надяват преговорите за нов стадион да продължат, въпреки оставката на спортния министър
От ЦСКА се надяват преговорите за нов стадион да продължат, въпреки оставката на спортния министър