НОВИНИ

Кои са осъдените на смърт британци в Украйна?

Биляна Бонева
от Биляна Бонева
20:20, 10.06.2022
Чете се за: 03:22 мин.
По света
Слушай новината

Британският министър на отбраната Бен Уолъс е на посещение в Украйна. Великобритания заяви, че ще направи всичко възможно да освободи осъдените на смърт двама британци от така наречената Донецка народна република.

Ейдън Аслин на 28 години. Бивш болногледач. През 2015-2017 г. се е сражавал в Сирия, на страната на кюрдските сили срещу Ислямска държава. През 2018 г. се премества в Украйна, където среща и бъдещата си годеница, с която започва да живее в Николаев. Същата година се записва в 36-а бригада на украинската морска пехота. Аслин има британско и украинско гражданство.

Шон Пинър, на 48 години, е другият осъден на смърт британец. През 2014 г. се включва към украинската армия като сапьор. Подобно на Аслин, Пинър също е воювал в Сирия, на страната на кюрдите. Бил е на мисии в Босна и Северна Ирландия. През 2018 г. отново пристига в Украйна, среща бъдещата си съпруга, с която заживяват в Мариупол. Присъединява се към 36-а бригада на украинската морска пехота.

Процесът срещу двамата британци и мароканеца Саудун Брахим, също осъден на смърт, продължи един ден. Водеше се от съд на призната само от Русия република. Великобритания определи делото като грубо нарушаване на Женевската конвенция.

Снимки: БГНЕС

"Надявам се, че размяната на пленници може да бъде договорена бързо. Между украинската и руската армия се извършва обмен на пленници. Украинският посланик ми заяви снощи, че те биха дали приоритет за размяна на Ейдън и Шон. Но, разбира се, зависи дали Русия ще се съгласи, дали ще спазва международното право", заяви Робърт Дженрик, депутат от Консервативната партия, Великобритания.

Москва, обаче, прехвърли топката към сепаритистите в Източна Украйна.

"Процесите се основават на законодателството на Донецката народна република, защото престъпленията са извършени на нейна територия. Всичко останало е предмет на спекулации. Не бих искал да се забърквам в работата на съдебната и правоохранителната система на Донецката народна република", заяви Сергей Лавров, външен министър на Русия.

Близките на двамата осъдени твърдят, че те не са наемници, а са имали договори с украинската армия и че през последните години Украйна е станала новата им родина. Преди няколко месеца Пинър заявил пред британски медии, че се включва в сраженията, не защото се опиянява от войните, а защото иска да предаде опита си на украинските войници и за да защити семейството си.

ЕКИП НА БНТ В ГОРЕЩИ ТОЧКИ В УКРАЙНА

БИТКАТА ЗА КИЕВ: ВИЖТЕ СПЕЦИАЛНИТЕ РЕПОРТАЖИ НА БРУНО БЕКМАН

КОНФЛИКТЪТ В УКРАЙНА: НАЙ-ВАЖНОТО, КОЕТО ТРЯБВА ДА ЗНАЕТЕ

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Президентът Радев призова за национална енергийна стратегия
Президентът Радев призова за национална енергийна стратегия
7 души са арестувани във Варна след скандал
7 души са арестувани във Варна след скандал