НОВИНИ

Караджов: Кирил Петков заяви магистрала "Хемус" да се довърши от същите фирми, които са крали пари

bnt avatar logo
от БНТ
18:31, 10.06.2022
6347
Чете се за: 04:12 мин.
У нас
Слушай новината

Оказахме се в тази ситуация, защото за пореден път в рамките на коалиционните отношения се показваше грубо потъпкване на принципите и абсолютно неуважение на правилата и на партньорите в коалицията. Това коментира вицепремиерът и министър на регионалното развитие в оставка Гроздан Караджов.

В студиото на "Още от деня" той показа писмо, изпратено след негова среща с премиера Петков и министрите Бойко Рашков и Асен Василев относно строежа на АМ "Хемус". По думите на Караджов премиерът е заявил магистралата да се довърши от същите фирми, за които Рашков твърди, че са крали пари.

"Веднага след тази среща ни се изпраща протокол със задачи, които ни се спускат от премиера. Първо - създава се работна група между МФ и МРРБ, която има задача да изработи проектозакон под надслов "Да завършим откраднатата магистрала". Той важи за всички лотове на АМ "Хемус" и има следните задачи - да позволи довършване на строителните дейности при условията на сключените договори и след частична индексация; без новото ръководство на АПИ, МРРБ или МФ да носи наказателна отговорност за белите на ГЕРБ", каза Караджов.

Той повтори, че поводът за скандала в Министерския съвет в сряда е била актуализацията на бюджета, внесена в дневния ред непосредствено преди началото на заседанието.

"Това очевидно по-късно през деня е преляло чашата на ръководството на ИТН, защото такива случаи имаше много преди това. Дълги месеци имаше случаи на липса на респект, на погазване на правилата и липса на принципи"

Караджов потвърди, че ИТН ще подкрепят социалните части на бюджета - за пенсии, за уязвими групи и за намаляването на цените на горивата.

Той коментира и писмото, разпространено от ПП относно поисканите допълнителни милиарди за бюджета на регионалното министерство.

"В писмото, което така беше зарадвало депутатите от "Промяната", се казва: МРРБ съгласува проекта за решение на Министерския съвет. В жълтото е "съгласува бюджета". Никой никога не е поставял условия, а отдолу е записано защо има нужда от тези пари."

"Хващаме се за думата и това е дребнавост - ама искал ли ги е, не ги ли е искал. Аз съм подписал писмо от съгласувателната процедура, която върви между всички министерства. В него съм описал всички дефицити, които са се появили в нашия бюджет и причините за тях.

МРРБ: В писмото, разпространено от ПП, Караджов не предлага, а предупреждава, че се отваря "дупка" от над 3,9 млрд. лв.

Парите не само не са изненадващи, ами са били обсъждани с министъра на финансите, подчерта той.

През януари и февруари средствата за "Хемус", независимо дали са по закона за обществени или инхаус поръчки, са били на нула, с ясната инструкция от министъра на финансите да ги включим в актуализацията. Освен това коалицията обеща половин милиард за българските общини", заяви Караджов.

Една от лъжите, която се тиражира е, че съм искал да налея пари в крадливите филми, които строят по инхаус договори, коментира Караджов.

"Не съм платил нито една стотника по договори за инхаус. Второ - на 31 януари съм изпратил писмо до министър-председателя, до Василев и до Бойко Рашков, който не знаел за какво става въпрос".

Вижте целия разговор във видеото

Гледайте повече от "Още от деня"

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Лаура Кьовеши пред БНТ: Делегираните прокурори в България са независими, но са прекалено претоварени
Лаура Кьовеши пред БНТ: Делегираните прокурори в България са независими, но са прекалено претоварени
Бившият собственик на самолета нарушител: Купувачите бяха трима, говорих на руски с един от тях
Бившият собственик на самолета нарушител: Купувачите бяха трима, говорих на руски с един от тях