НОВИНИ

Кой саботира законопроекта за КПКОНПИ? "Продължаваме промяната" и ИТН с взаимни обвинения

Десислава Маркова
от Десислава Маркова
18:06, 10.06.2022
Чете се за: 05:45 мин.
У нас
Снимка: БГНЕС
Слушай новината

Взаимни обвинения в лъжи между "Продължаваме промяната" и напусналите коалицията "Има такъв народ". Този път повод стана декларация на партията на Кирил Петков в Народното събрание. В нея те съобщиха, че са внесли закона за Антикорупционната комисия (КПКОНПИ) и обвиниха партията на Слави Трифонов в забавяне на борбата с корупцията, защото саботирали изготвянето на този закон. От "Има такъв народ" обявиха части от закона за противоконституционни.

Внасянето на закона за антикорупционната комисия от ПП обясниха с липсата на ефективна борба с корупцията по високите етажи на властта. Обвиниха доскорошните си коалиционни партньори, че бавили закона.

"Този законопроект беше спиран със задкулисни игри и абсурдни, ултимативно поставени условия, които биха направили невъзможна работата на създаваната с него комисия за противодействие на корупцията от лица, представляващи политическото ръководство на ИТН. Зад техните искания прозира страх от проверка на почтеността, осветляване на имуществото, интересите и зависимостите им. Те искаха да имат свой човек в комисията с право на вето върху решенията кой да бъде проверяван и разследван и кой - не", заяви Милен Матеев от "Продължаваме промяната".

ПП: ИТН изляха абсолютни лъжи за изготвянето на законопроекта за КПКОНПИ

"Има такъв народ" определиха това твърдение като лъжа и обясниха предложението си.

"Хубаво е да са 4 човека и е хубаво те да вземат решенията с пълен консенсус. Не някой от нас да има право на вето, за да може да се избегне точно това една политическа сила дори и ние да можем да разчистваме сметки с опозиционери. ПП и Кирил Петков искат собствен Гешев да си организират, за да го използват за каквото се сетят. Малки фюрерчета - хайде няма нужда. Дали ще са от Банкя или от Канада 0 все ще са си фюрерчета", каза Тошко Йорданов.

Бившият председател на парламента Ива Митева от ИТН каза, че често се приемат текстове, писани на коляно, твърде често противоконституционни.

"Тук, виждате, всеки ден пишем нещо на парче. Кое приехме от първия ден, което да не противоречи на конституцията? Изборът на КЕВР не само не отговаря на старите изисквания, той не отговаря и на новите, но го избрахме, мълчахме. Стояхме в зала и мълчахме, брахме срам с тях. Да не си говорим за това, за което възразяваха опозицията - ние им казахме, че това ще е проблем в закона и Лена Бориславова махна разпоредбите, за да берем после ние 3 часа срам по техните неща. Кое е другото - решението за АПИ - вкарахме го, какво е правното основание там? Решението за Украйна, кое наложи то да влезе в парламента? Имаме МС, силен министър-председател", коментира Митева.

"Продължаваме промяната" отговориха с думите , че не са изненадани от "истеричната реакция".

"Аз съм изключително учуден, че уважаван юрист като г-жа Ива Митева не е прочела законопроекта и говори абсолютни лъжи за това как членове от него са противоконституционни. Тя говори, че е противоконституционно това, че разследващите инспектори ще участват в съдебния наказателен процес. Такова нещо няма в законопроекта. Тя твърди, че са отпаднали групи от видни политически личности, които трябва да бъдат разследвани от комисията - такова нещо няма", уточни Милен Матеев.

Министърът на правосъдието коментира , че ще е нужна промяна между четенията на закона, която да регламентира много ясен съдебен контрол върху актове и действия на Антикорупционната комисия.

"Това, което се съдържа в законопроекта са разследващи функции на инспекторите в антикорупционнния орган. Нека да припомним, че такива разследващи функции имат митническите инспектори. ДБ има бележки към законопроекта, министерството на правосъдието също е изразявало своите бележки. Тук основният въпрос, който трябва да бъде решен, е даването на достатъчни гаранции, че този орган няма да злоупотребява със своите правомощия", каза Надежда Йорданова.

Демократична България се оказа изненадана от това , че законопроектът е внесен в парламента без тях, а са го писали заедно.

"Не бих коментирал взаимните обвинения. За нас наистина е важно приоритетите на управлението да вървят, въпреки това че сме в малцинство. Важно е също така да договорим ясна подкрепа, и то публично за тези приоритети в парламента, в пленарна зала, а не да разчитаме на някакви мистични мнозинства да се формират ад хок по конкретни гласувания", заяви Атанас Славов от ПГ на "Демократична България".

В днешния ден стана ясно, че партия "Възраждане" също има кандидат за председател на КПКОНПИ - това е следователят Бойко Атанасов.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Елица Янкова спечели титлата от държавнато по борба при завръщането си на тепиха
Елица Янкова спечели титлата от държавнато по борба при завръщането си на тепиха
ИТН обвини "Продължаваме промяната", че се опитват да купят техни депутати
ИТН обвини "Продължаваме промяната", че се опитват да купят техни депутати