НОВИНИ

ПП: ИТН изляха абсолютни лъжи за изготвянето на законопроекта за КПКОНПИ

итн изляха абсолютни лъжи изготвянето законопроекта кпконпи
bnt avatar logo
от БНТ
11:30, 10.06.2022
11218
Чете се за: 02:32 мин.
У нас
Слушай новината

Възмутени сме от откровените лъжи, които е сипят днес от ИТН относно изготвянето на законопроекта за КПКОНПИ. Това заявиха на брифинг пред медиите експерти и юристи от "Продължаваме промяната", които са работили активно по закона за противодействие на корупцията.

Тошко Йорданов: Кирил Петков ни каза, че службите са на президента и иска свой разследващ орган

Представителите на ИТН саботират в трети пореден парламент всички възможни действия за реформа в КПКОНПИ и ефективни действия срещу корупцията, каза Милен Матеев от ПГ на ПП.

Той нарече днешната реакция на ИТН като "истерична" и уточни, че подобна реакция са наблюдавали в експертните съвети, организирани по изготвянето на законопроектите. ИТН са саботирали процеса по изготвяне, като или не са присъствали, или са се появявали за пет минути, заявявайки, че твърдо държат на своето условие - да имат човек в комисията с право на вето, който да решава кой да бъде разследван и кой не, уточниха юристите.

Уважаван юрист като Ива Митева не е прочела законопроекта и говори абсолютни лъжи за това как членове от него са противоконституционни. Като това, че разследващите инспектори ще участват в съдебния наказателен процес - такова нещо няма в законопроекта. Не са отпаднали групи от видните политически личности, които трябва да бъдат разследвани от комисията, както твърди Митева. Тя твърди, че в законопроекта са дадени свръхправомощия на разследващите органи, което не е вярно, каза Матеев.

Мирослав Иванов допълни: "Колегите от ИТН са единствените, които с поведението, коментарите и позицията си, която заемат, ясно показват, че не желаят борбата с корупцията да е ползотворна и да даде някакъв резултат. Защо? Трябва да попитате самите тях".

От ПП се надяват този законопроект да бъде подкрепен от парламента. Потвърдиха, че за момента Бойко Рашков е тяхната кандидатура за шеф на КПКОНПИ.

Договарянето на 12 депутати от ИТН за подкрепа не стои на дневен ред и срещи не са провеждани, стана още ясно от брифинга.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Нови слухове: Зинедин Зидан ще оглави ПСЖ съвсем скоро
Нови слухове: Зинедин Зидан ще оглави ПСЖ съвсем скоро
КЕВР решава за цената на газа
КЕВР решава за цената на газа