НОВИНИ

Журналисти от Франс прес и БНТ в съвместна борба с фалшивите новини

Мая Димитрова
от Мая Димитрова
20:48, 10.06.2022
Чете се за: 02:32 мин.
У нас
Слушай новината

Как фалшивите новини, които заливат социалните мрежи да бъдат разпознавани и опровергавани - със съдействието на Института "Гейт" към Софийския университет журналисти от Българската национална телевизия бяха обучени от Агенция Франс прес, която разполага с огромна мрежа от фактчекъри в различни части на света.

"Слънцето грее зад жилищните сгради и хвърля сянка на запад. Така че може да кажем, че снимката е правена в сутрешните часове".

Хронолокация - използването на слънцето за определяне на времето на дадено събитие. Това е един от инструментите за разследвания в дигитална среда. Робърт Барса от агенция Франс прес е експерт в областта на проверката на факти.

"Няма един начин да стигнеш до истината. Към всяко твърдение се подхожда различно. Но сме стигнали до момент, в който журналистите трябва да знаят как да разпознават фалшивите новини", коментира Робърт Барса - журналист от АФП.

"Така решихме да включим колегите от Франс прес, която е водеща в тази област, да споделят своя опит", добави доц. Милена Добрева - Институт "Гейт" към СУ "Св. Климент Охридски".

Дезинформацията лесно пресича граници с помощта на социалните мрежи. Фалшивите новини променят начина, по който се приема реалността.

"Невярна информация, която се е появила за пръв път някъде в Азия, буквално за няколко дни може да достигне до България", заяви Росен Босев - журналист от АФП.

Росен Босев отговаря за проверката на фактите на българското съдържание във Фейсбук.

"Базов принцип в нашата методология - всеки, който чете нашите проверки, би трябвало да може сам да мине по стъпките, по които ние сме минали проверката на това съдържание, изображение или видео. Да ги повтори, така че да провери нашата проверка", призова журналистът.

С развитието на технологиите оборването на фалшивото съдържание в мрежата е все по-голямо предизвикателство, но и все по-важна част от работата на журналиста.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Каква ще е съдбата на самолета нарушител, кацнал на летището в Буховци?
Каква ще е съдбата на самолета нарушител, кацнал на летището в Буховци?
Барселона и Реал Мадрид ще изиграят предсезонно "Ел Класико" в САЩ
Барселона и Реал Мадрид ще изиграят предсезонно "Ел Класико" в САЩ