НОВИНИ

Президентът Радев призова за национална енергийна стратегия

Вера Александрова
от Вера Александрова
20:22, 10.06.2022
Чете се за: 01:25 мин.
У нас
Снимка: БГНЕС
Слушай новината

Днес в София президентът Румен Радев откри международна конференция "Зелената сделка - иновации, инвестиции и справедлив преход". Той се срещна с еврокомисаря по сближаване и реформи Елиза Ферейра, която от вчера е у нас.

По думите на президента зелената сделка няма алтернатива и трябва да се случи. Според държавния глава България трябва да запази автономността на енергийната ни система. Призова и за изработване на национална енергийна стратегия.

"Индустриите, които отделят много въглеродни емисии, ще залязват и ще свиват своя принос като източник на поминък", каза Елиза Ферейра - еврокомисар по сближаване и реформи.

"За мен като президент, ние трябва да направим всичко възможно да запазим автономността на нашата енергийна система, да използваме в максимална степен нашите природни дадености като високопланински води, геотермали, слънце и вятър, да използваме нашите постижения към момента като технологии, особено в областта на ядрената енергетика, да използваме огромния капацитет и вече разработени научни разработки на нашите учени", заяви от своя страна президентът Радев.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
България започва разговори за присъединяване към ОИСР
България започва разговори за присъединяване към ОИСР
Кои са осъдените на смърт британци в Украйна?
Кои са осъдените на смърт британци в Украйна?