НОВИНИ

Писателката, войната и светът - Олга Токарчук специално пред БНТ

bnt avatar logo
от БНТ
22:41, 10.06.2022
Чете се за: 01:52 мин.
У нас
Слушай новината

Тя е психолог, но решава да стане писателка и получи най-големите награди - включително Нобеловата. Полската писателка Олга Токарчук пише за минало и настояще, за село и град, за скитания и даже за убийства - не се бои да заеме позиция.

"Войната е анахронична катастрофа и нямаше право да се случи но ето - случи се. За войната трябва нюансирано мислене и аз няма да се откажа от него, но няма и да разреша да ми внушават това кой е жертва и кой е агресор. Ситуацията е ясна - Русия жестоко нападна свободната страна Украйна", категорична е тя.

БНТ: Вие имате украинска кръв - приемате ли всичко това лично?

Като много поляци, имам усещането за близост с украинците, особено сега, когато се бранят геройски. Украинците ще излязат от войната като невероятно интегриран организъм. Баба ми беше украинка и още помня някои от нейните песни, но израснах в Западна Полша и моят опит е свързан с Централна Европа.

По думите ѝ литературата не трябва да бъде обвинявана за днешните събития.

"Няма как да обвиним Гогол, но ако искаме да разберем така наречената "руска душа", трябва да четем тази литература. При Гогол виждаме ясно какво представлява руското общество и начинът му на поведение. Литературата е камера, през която наблюдаваме света от близък план", казва писателката.

Вижте повече в специалното интервю на Бойко Василев

Гледайте повече от "Панорама"

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
САЩ премахват PCR тестовете за влизане в страната
САЩ премахват PCR тестовете за влизане в страната
Тома Биков: Най-лесно е да се поиска вот на недоверие
Тома Биков: Най-лесно е да се поиска вот на недоверие