НОВИНИ

Газово споразумение между Сърбия и Унгария

Ива Стойкова
от Ива Стойкова
09:08, 11.06.2022
Чете се за: 02:20 мин.
По света
Слушай новината

Сърбия и Унгария подписаха двустранно споразумение за сътрудничество в енергийния сектор. Сред тях е договореност Белград да може да складира 500 милиона кубични метра газ в две унгарски хранилища.

Следващата зима Сърбия ще може да съхранява природен газ в Унгария. Споразумение за това подписаха сръбският финансов министър Синиша Мали и унгарският министър на външните работи Петер Сиярто. Двамата министри подписаха в Белград меморандум за разширяване на сътрудничеството в областта на енергетиката, а след това договор сключиха сръбската и унгарската енергийни компании.

„Споразумението обхваща не само сътрудничеството по отношение на суровия петрол и съвместното купуване на електроенергия от трети страни, но също и изграждането на новия междусистемен електропровод между Сърбия и Унгария, който цели да осигури по-голям капацитет на далекопроводите и съвместни инвестиции във възобновяеми източници на енергия", изтъкна Синиша Мали, министър на финансите на Сърбия.

Съгласно предварителна договорка между сръбския президент Александър Вучич и унгарския премиер Виктор Орбан Сърбия ще може да съхранява 500 куб. метра природен газ през следващата зима. Белград ще може да тегли по 3 милиона кубически метра газ дневно от унгарски хранилища през октомври, 6 милиона дневно през ноември, декември и януари и 3 милиона кубически метра газ през март.

След среща с Петер Сиярто сръбският президент Александър Вучич изтъкна в изявление, разпространено от неговата администрация, нуждата от още по-тясно сътрудничество между двете страни в енергийната сфера и развиването на съвместни инфраструктурни проекти.

От съобщението става ясно още, че са били обсъдени и ситуацията в региона и стратегическото партньорство между Белград и Будапеща в други области.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Локомотив Пд пожела бързо възстановяване на Тодор Неделев
Локомотив Пд пожела бързо възстановяване на Тодор Неделев
Елиза Чолакова, Десислава Миланова и Филип Велев триумфираха в Божурище
Елиза Чолакова, Десислава Миланова и Филип Велев триумфираха в Божурище