НОВИНИ

Най-големият портрет на Апостола – върху фасада на училище във Враца

bnt avatar logo
от БНТ
16:10, 10.07.2020
6106
Чете се за: 00:50 мин.
У нас

Най-големият портрет на Левски е изрисуван върху фасадата на врачанско училище от изключително талантливия Станислав Трифонов - Насимо.

Художникът, който през 2016 година беше номиниран от Българската национална телевизия за "Будител на годината", чрез уникалната си техника пресъздава образа на Дякона върху цели 40 квадратни метра, само за 3 дни, при температури от над 30 градуса.

Портретът на Апостола е истинско събитие и за града, а и за малкото училище, което носи неговото име.

Подготовката за осъществяването на идеята за огромен портрет на Левски върху фасадата на училището започнала преди години.

Директорът на ОУ "Васил Левски" - Враца, Румен Петков разказва: "Преди 2 години всъщност започнахме вече съвсем целенасочена акция за събиране на средства, тъй като предполагахме, че това ще струва доста средства да се направи от професионален художник. Ние тогава всъщност не знаехме, че Насимо ще прояви този интерес и професионализъм и отношение най-вече...

Когато художникът започнал да рисува уж познат, но всъщност много по-различен образ на Дякона, всички били впечатлени от творческия размах.

"Буквално Левски оживяваше пред очите ни, буквално за минути", споделя впечатленията си директорът.

Удивително изглеждало самото сливане на традиционни стенописни техники с нестандартни и модерни похвати.

"Той работи основно с фасадна боя, със специални спрейове, които са за графити и с акрилни бои", обясни учителят по изобразително изкуство Първан Димитров.

Така ликът на Апостола ще вдъхновява от фасадата на училището и ще бъде истинско съвременно послание за родолюбие и признателност.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Манфред Вебер: Пълна подкрепа и доверие в Бойко Борисов
Манфред Вебер: Пълна подкрепа и доверие в Бойко Борисов
Нуно Ешпирито Санто стана треньор на месеца във Висшата лига
Нуно Ешпирито Санто стана треньор на месеца във Висшата лига