НОВИНИ

Премиерът показа заповед за охраната на парк "Росенец" до 15 септември

bnt avatar logo
от БНТ
14:28, 10.07.2020
5717
Чете се за: 02:28 мин.
У нас

Премиерът Бойко Борисов изчете заповед от шефа на НСО ген. Красимир Станчев, назначен от президента Румен Радев, в което е поискано морето пред парк "Росенец" да се охранява до 15 септември.

"Според писмото излиза, че Министерството брани Сараите на Доган. Добре ли са го измислили? В единия ден Радев казва НСО да прецени какво да направи. На следващия ден ни се изпраща това писмо. Като говорих за сценарии, някои ми се усмихваха, ето го продължението на този сценарий", настоя той.

По думите му след като получат това писмо, всички служби на правителството, трябва да го изпълняват.

"Съответно, подчинените на вицепремиера Каракачанов, едното копие е до командира на ВМС. Представете си Каракачанов извежда военни кораби и ги нарежда там. Съответно МВР, в лицето на Маринов, изкарва гранични катери и почва на мегафоните да казват: моля, напуснете, еди кой си, ще има глоби, актове. В същото време от лодките стоят и снимат. Морска администрация е дала координатите, които са поискани. И какво излиза, че правителството брани имот на Ахмед Доган. Добре ли са го конструирали, добре ли са го измислили? В един ден президентът призовава НСО-то да направи това, което е правено, в другия ден имаме писмо, до 15 септември, да не се сваля охраната на "Росенец". Сутринта говорих за сценарии, ето го продължението на сценария. Ето кой го иска от нас да го изпълним, по закон", каза Борисов.

На свой ред вицепремиерът Красимир Каракачанов призова НСО да вземе отношение по казуса с хвърленото на земята българско знаме от служител на службата в парк "Росенец".

"Това е един позорен акт. Флотът няма за задача да охранява акватории някакви, като част от някакви паркове. Това е капан, истински капан. Това е порнография", настоя той.

"Всичките действия на полицейските служители, когато поискат от МВР, така че да не влизаме в ситуации и да не бъдат обект на спор. Държа всяка служба да изпълнява своите компетентности. В случая ще изпълним всичко това, което ни задължава закона за МВР", заяви от своя страна вътрешният министър Младен Маринов.

Според министърът на транспорта Росен Желязков Морска администрация е осигурила координатите на поисканото и ги е изпратила.

"Интересните въпроси, които стоят са следните: Защо точно вчера НСО и въз основа на какви данни, реши да наложи ограничения върху тази акватория. Дали това не е показателен опит за въвличане на държавни органи в политически контекст?, попита той.

"Сценарият – когато г-н Доган излезе и подкрепи президента Радев. Защо не излезе и никой не каза. Когато 600 хил. гласа се наляха при него, никой не повдигаше тази тема. Сега, виждате, понеже трябва да се изсмуче нещо, затова го правят днес - изкарваме военни кораби, катери. Сценарият е ясен. Моята заповед е да се намери законова форма да се оттегли това искане", настоя премиерът.

Бойко Борисов отчете, че в момента върху НСО се оказва огромен натиск.

"Там работят изключително добри професионалисти, огромната част, които съм сигурен, че им е много тежко, когато виждат, че политиците се замерят с тази служба. Като прибавим, че най-младият автомобил там е на 12 години, може да си представите какво изпитание е това за шофьорите. Не само, че съм съгласувал всяко предложение. До ден днешен, със Станчев е дошъл при мен, съм им оказвал пълно съдействие, включително и финансово. Когато са пожелали, тогава, на мига, са били приемани от мен и са третирани като всяка една национална служба. Пак се обръщам към дългогодишния ми колега, министър, Христо Иванов, как би коментирал това. Какво общо има правителството, за да ме държи мен отговорен. Вчера бе пред президентството, защо не попита за тази заповед. Призовавам всички партии да се пазят от провокации и да не стимулират провокации. И гражданския и митническия мир. Комисията в НС спокойно може да извика всички, които пожелае. Всички заплахи, които са получени да ги имат. Включително и за съпругата на президента Радев, за която е преценено, че трябва да бъде охранявана. Пак да ни изтъпанят нас, все едно ние браним или препятстваме. Не е честно".

Премиерът обяви, че неговото правителство може да бъде обвинявано за много неща, "но като сме критикувани, незабавно се поправяме".

"Истински вярвам, във всички, да не допуснат нагнетяване на етническо напрежение и МВР се готвят да го предотвратят. Етническото напрежение в България много лесно става. Било е, може да стане. Това е най-страшното. Дано всички сме с разума си", настоя Бойко Борисов.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
28 от 30 клуба подкрепят договора за ТВ правата на българското първенство
28 от 30 клуба подкрепят договора за ТВ правата на българското първенство
Ананиев обеща: Пълна прозрачност за новата Детска болница
Ананиев обеща: Пълна прозрачност за новата Детска болница