НОВИНИ

Премиерът съзря сценарий за насаждане на гражданско и етническо напрежение (ОБЗОР)

Снимка: БГНЕС
bnt avatar logo
от БНТ
12:00, 10.07.2020
Чете се за: 01:48 мин.
У нас

Премиерът Бойко Борисов даде извънреден брифинг в отговор на събитията от вчерашния ден. Коментирайки акцията в президентската институция и протестите, той заяви, че случилото се е добре обмислен сценарий за спиране на евроатлантическия път на България и за насаждане на гражданско и етническо напрежение.

По думите му, Христо Иванов, БСП и президентът Румен Радев се опитват да му вменят отговорността за НСО и скандалите около службата през последните седмици.

Борисов обяви, че сценарият за дестабилизирането на държавата започнал още с протеста на медицинските сестри в бившия Партиен дом, а дебаркирането на Христо Иванов на плажа в "Росенец" било кулминацията.

"Видимо публични лица, видимо, Христо Иванов ми е бил вицепремиер, министър, шеф на партия, всички го познават, дебаркира, видно с провокативна цел... Носи знаме, сабя не видях носи ли?", каза той и настоя, че нищо не е налагало – служителите на НСО да хвърлят българското знаме.

"Просто виждам артисти, единият леко върви, носи знаме, много е важно знамето, носи знаме, а другият го бута, бута, до водата, докато джапне и си го пуска да си излезе обратно. Не можах да разбера защо трябваше да влезе във водата, ако ще го давиш, го дави, ако ще го качиш в лодка, го качи", посочи премиерът.

Бойко Борисов настоя, че за НСО и служителите там отговаря еднолично президентът Румен Радев.

"Нали виждате как е добре сглобен протестът? Христо Иванов протестира срещу тези, които го окъпаха. Това е добре разигран сценарий, за да покажат колко гадни хора са гавазите на ДПС, а те са НСО, на президента службата, и да съумеят да го пришият на мен", продължи той.

Според премиера с промените в Закона – шефът на НСО сам ще взима решения кой да бъде охраняван. А останалите ще ги пази новата структура в МВР.

"НСО трябва да остане да пази тримата - държавният глава, председателят на Народното събрание, който и да е той и премиерът, който и да е той", поясни Борисов.

Премиерът сподели, че срещу Делян Пеевски и Ахмед Доган имало заплахи за живота им, но бил убеден, че охраната им ще бъде свалена.

"При атентата с гранатомет срещу Алексей Петров, същите извършители ги намерихме, схемата със снайпер е трябвало да бъдат ликвидирани Пеевски от апартамента със снайпер, а с гранатомет - Петров", разказа министър-председателят.

По думите му отношенията на управляващите с ДПС са консенсусни по въпроси, изискващи национално единение: сделката за Ф-16, развитието на общините със смесено население и ДДС за детските храни и книгите.

"Нито съм ходил на зимните, нито на летните Сараи, но много от протестиращите лидери са били там", категоричен бе Борисов.

Заяви, че когато водят министри с белезници, те биват уволнявани. И попита каква е разликата с президентските съветници, коментирайки действията на прокуратурата и полицията вчера в президентската сграда.

"Отиват да си работят по операцията. Държавен преврат. Той излиза с юмруци. А, бе, приятелю, цял живот се пазя... Хубав бой няма. И отсреща има юмрук", настоя премиерът.

Бойко Борисов призова в заключение да не бъде разклащан мира в страната, на фона на тежката година, която предстои заради пандемията, и евентуалната новина за поканата ни в Банковия съюз, а и в чакалнята на Еврозоната.

"Вече няма да може да се фалират банки... Ще сме на мястото на най-успелите в сърцето на ЕС", настоя премиерът.

А ще влезе ли България в предверието на Еврозоната, ще стане ясно довечера след 20 часа.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Агенцията за безопасност на храните и РЗИ-София започват проверки
Агенцията за безопасност на храните и РЗИ-София започват проверки
Пламен Узунов и Пламен Бобоков са обвинени и задържани за 72 часа
Пламен Узунов и Пламен Бобоков са обвинени и задържани за 72 часа