Най-използваната суровина в света след водата е пясъкът

от БНТ , Източник: БГНЕС
16:21, 06.03.2021
Чете се за: 02:42 мин.
Любопитно
консумираната суровина света водата пясъкът
Слушай новината

Ненаситен глобален апетит за пясък - една от най-важните, но най-малко оценявани стоки. Проблемът обаче е, че този ресурс намалява, съобщава CNBC.

Пясъкът е най-консумираната суровина в света след водата и съществена съставка за нашето ежедневие.

Пясъкът е основното вещество, използвано при строителството на пътища, мостове, високоскоростни влакове и дори проекти за възстановяване на земя. Пясъкът, чакълът и скалата, смачкани заедно, се разтопяват, за да станат стъклото, използвано във всеки прозорец, компютърен екран и смартфон. Дори при производството на силициеви чипове се използва пясък.

И все пак светът е изправен пред недостиг - и учените климатолози казват, че това е едно от най-големите предизвикателства за устойчивост на 21 век.

"Време ли е за паника? Това със сигурност няма да помогне, но е време да погледнем и променим възприятието си за пясъка", казва Паскал Педуци, климатолог от Програмата на ООН за околната среда, по време на уеб семинар, организиран от мозъчния тръст Chatham House.

Педуци, който е директор на глобалната информационна база данни на UNEP в Женева, Швейцария, описва глобалното управление на пясъчните ресурси като нещо, за чието значение всички знаят, но никой не споменава.

„Просто си мислим, че пясъкът е навсякъде. Никога не сме мислили, че ще останем без пясък, но това започва да се случва на някои места. Става въпрос за предвиждане на това, което може да се случи през следващото десетилетие, защото ако не гледаме напред, ако не очакваме, ще имаме огромни проблеми по отношение на доставката на пясък, но и по отношение на планирането на земята“, добави той.

ООН изчислява, че всяка година се произвеждат 4,1 милиарда тона цимент, използвани предимно в Китай. Установено е, че глобалното използване на пясък и чакъл е 10 пъти по-високо от това на цимента. Това означава, че само за строителство светът консумира приблизително 40 до 50 милиарда тона пясък годишно. Това е достатъчно, за да се изгради стена с височина и ширина по 27 метра, която да обикаля планетата ни всяка година.

Свали приложението BNТ News
Свали приложението BNТ News
Топ 24
Най-четени
Локомотив (София) се изкачи на върха
Локомотив (София) се изкачи на върха
Задържаха и обвиниха индиец след аварийното кацане на самолет на "Ер Франс"
Задържаха и обвиниха индиец след аварийното кацане на самолет на "Ер Франс"