НОВИНИ

Най-модерната бойна пехотна машина на служба в италианската армия участва на парада за 6 май

Александър Марков
от Александър Марков
10:27, 06.05.2023
Чете се за: 06:55 мин.
У нас
Слушай новината

Многонационалната бойна група на НАТО в България е активна вече една година. В нея участват сили от България, Италия, САЩ, Гърция, Албания, Турция, Северна Македония и Черна гора. Бойното формирование беше активирано с още четири групи на НАТО по Източния фланг след инвазията на Русия в Украйна. Как тези над 900 военни са част от усилията на Алианса по гарантиране на сигурността в Югоизточна Европа?

Над 900 военни и десетки единици бойна техника. Седем държави. Артилерия, бронирани и противотанкови машини, картечници. Това е само част от огневата сила на многонационалната бойна група на НАТО в България.

Това е най-модерната бойна бронирана пехотна машина на служба в италианската армия. Алесандро Манюци е взводният командир, който знае всичко за нея.

"Това е бронирана пехотна бойна машина, която е разработена да транспортира пехотен взвод и да осигурява достатъчен прикриващ огън, за да потисне вражеските подразделения и бронирани машини", каза първи лейтенант Алесандро Манюци, взводен командир.

Година след сформирането на многонационална бойна група на НАТО у нас - пред БНТ говори нейният командир

Машината, която участва и в парада за 6 май, е разработена през 2006 г. и влиза на въоръжение през 2008 г.

"Всъщност това са най-дигитализираните бойни машини в италианската армия. Разработени са в рамките на по-голям проект, известен като "Форца нет", чиято цел е да осигури директна връзка между отрядите на терен и щаб квартирата", разказа още първи лейтенант Манюци.

Тази бойна машина има две оръжейни системи.

Има основна картечница и 22-милиметрово оръдие, което е способно на един, три или единайсет изстрела едновременно. Може да стреля електрически и ръчно в случай на извънредна ситуация. Има много типове амуниции. Има бронебоен изхвърлящ сабот и експлозивни изхвърлящи вещества. За ученията може да стреля с тренировъчни куршуми или бронебойни куршуми.

"Машината има, също така, втора оръжейна система, която се състои от коаксиална картечница - 7,62 милиметрова. И зенитна картечница. По отношение на отбранителните оръжия - има осем димни гранатомета, които осигуряват защита срещу инфрачервени датмици в случай на ракетен обстрел", поясни първи лейтенант Манюци.

Машината има петстепенна бронировка, което означава, че може да издържи на директно попадение от 22-милиметров снаряд от 500 метра, както и 155-милиметрови снаряди от 25 метра.

"Основното предимство на тази машина е, че е разработена, за да подсили системата за командване и контрол на отрядите. Има две основни системи за наблюдение. Докато стрелецът взима на прицел една мишена, командирът може да прихване друга. И това се случва независимо от стрелеца", обясни първи лейтенант Алесандро Манюци.

Тази машина има високо ниво на система за информационна осведоменост.

"Има също така възможности в самия корпус, където е екипажът. Те могат да наблюдават на специален интерфейс джипиес позициите на всички останали машини от отряда бойното поле. Също така, това дава възможност на командира в щабквартирата да координира мисията по-добре. Командирът в щаба може да наблюдава всичко, което командирът в машината вижда в реално време", допълни взводният командир.

Съвместно с италианските войници с тези машини служат българските им колеги. Повечето наши военни в механизираната рота, с която участваме в бойната група, имат сериозен опит.

Ефрейтор Димитър Динев е един от нашите представители в групата.

"Полагаме абсолютно всички усилия, които имаме. По никакъв начин, като личен състав, ние не отстъпваме на другите наши съюзници. Ние сме готови по всякакъв начин да защитим нашата родина", каза ефрейтор Динев.

Сержант Димитър Андонов е в армията от 16 години. В редовните учения в бойната група на българската рота се възлагат критично важни задачи.

"Задачата, която ние изпълнихме като бойна рота към многонационалната бойна група, беше да осигурим периметър и в частност проход, през който да преминат нашите партньори. Ние го охранявахме този проход, след което отблъснахме противника от същия.

- БНТ: Обаче този проход беше през минни полета, нали така?

- Точно така, през минни полета", каза сержант Димитър Андонов, командир на отделение.

Но пред българските войници има немалко изпитания.

"Имаме леки технически проблеми с въоръжение и техника, но се справяме. Опитваме се да догоним нашите коалиционни партньори по умение и по знания. За съжаление, на техническо ниво леко им отстъпваме, но предполагам, че това с времето ще се оправи и ще се изчисти", заяви сержант Андонов.

В групата е и старши лейтенант Кунка Неева.

"Всеки ден е за нас предизвикателство. Това за нас е гордост, че сме в българската бойна група. С много други армии със съвместните занятия. За нас Българската армия - това е гордост", каза старши лейтенант Неева, командир на взвод.

Чуйте последните новини, където и да сте!
Последвайте ни във Facebook и Instagram
Следете и канала на БНТ в YouTube

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Радев: Политическият елит дълго пренебрегваше рисковете за сигурността на страната
Радев: Политическият елит дълго пренебрегваше рисковете за сигурността на страната
Ден на храбростта и празник на Българската армия (Снимки)
Ден на храбростта и празник на Българската армия (Снимки)