НОВИНИ

Полет на "Спартан": История за спасители и спасени

bnt avatar logo
от Татяна Йорданова
09:38, 06.05.2023
Чете се за: 05:22 мин.
У нас
Слушай новината

Една жена - майка на три деца, живее своя втори живот, благодарение на армията от военни и лекари. Точно преди 6 месеца военният самолет "Спартан" излетя от София до Балчик и качи на борда Господинка Господинова в много тежко състояние след раждането на нейните близнаци. Жената е транспортирана е до София, където в "Майчин дом" ѝ е направена животоспасяваща операция. 4 месеца по-късно от този ден тя помни само едно лице - това на военния лекар, който е до нея в Спартана.

Днес тя е обратно в своя дом, а военният лекар е на смяна. Първата среща между тях - 4 месеца след спасителния полет - вижте сега.

"След раждане на близнаци изпадам в някакво състояние, което до ден днешен не ми е ясно каква е точната причина и точната диагноза", разказва Господинка Господинова.

"Получих телефонно обаждане, при което трябваше за много кратко време веднага да излетим със самолет "Спартан" и имах информацията, че е родилка", спомня си старши лейтенант д-р Радослав Белчев.

"Задавах си въпроса това ли е краят, но докторът, който беше в Спартана, беше изключително мил човек. Взаимно се гледахме в очите и постоянно ми казваше "спокойно, всичко ще бъде наред", каза още Господинова.

"Беше в изключително тежко състояние, на системи и просто трябваше да направим тази евакуация за спасяването на нейния живот", заяви старши лейтенант д-р Радослав Белчев.

В онзи ден полетът на Спартана бил около час. А този час бил равен на вечност. И за двамата - спасен и спасяващ. След кацането Господинка беше транспортирана в "Майчин дом". Днес е до децата си.

"Помня много добре думите на професора, който ме спаси, че през живота си не е правил толкова тежка операция", каза Господинка.

Спасената със "Спартан" родилка: Молих се да се върна при семейството си

100 дни по-късно ги срещаме. За първи път след онзи ден:

Господинка Господинова: Можете да бъдете много горд, че към днешна дата съм жива, здрава. Гледам си прекрасните деца, защото благодарение на хора като вас имам щастието да съм с близките си, да съм щастлива и наистина много се радвам, че ви виждам. Всеки ден имате мисии, всеки ден правите нещо, спасявате някого, докато за мен от другата страна - емоциите са много по-различни и аз определено вас ще ви помня цял живот.
Старши лейтенант д-р Радослав Белчев: Доста стресова ситуация за мен. Слава богу справих се и всичко е наред!
Господинка Господинова: А помните ли, че през цялото време ме успокоявахте?
Старши лейтенант д-р Радослав Белчев: Това ми е работата и трябваше да ви подкрепям!
Господинка Господинова: Както беше видно, бях много уплашена и общо взето не знаех къде се намирам и какво се случва, какво ще се случи. Сърдечно ви желая всички ваши мисии да приключват успешно!
Старши лейтенант д-р Радослав Белчев: Благодаря, дай боже!
Господинка Господинова: Вие сте гордост не само на вашите родители, за вашите близки, вие сте гордост за цялото общество. Възхищавам се искрено на всички вас!

А всички те предпочитат да говорят малко. Не разхищават думите и не пестят действията си.

Спартанът е излитал и кацал хиляди пъти, под неговия поглед.

"Това са едни от може би най-романтичните ми години в живота! Бяха изпълнени със смисъл", казва полк. Филип Ангелов, 16-а авиационна база.

Командирът на авиобазата, който за този 6 май предаде поста си на своя наследник.

"Всеки ден трябва да даваш всичко от себе си", заяви полк. Лазарин Лазаров, 16-а авиационна база.

Той е давал. Летял е почти 24 часа до Афганистан, кръжал е в небето над Турция, тогава, когато земята там се тресеше. Всеки от тях има история за разказване.

Репортер: Татяна Йорданова, Даниела Димитрова

Чуйте последните новини, където и да сте!
Последвайте ни във Facebook и Instagram
Следете и канала на БНТ в YouTube

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Аманда Анисимова обяви, че се оттегля от тениса за неопределено време
Аманда Анисимова обяви, че се оттегля от тениса за неопределено време
Подготовката за коронацията на Чарлз III (Снимки)
Подготовката за коронацията на Чарлз III (Снимки)