НОВИНИ

Началникът на отбраната: Повод за непосредствена заплаха няма, има с какво да се гордеем

bnt avatar logo
от БНТ
09:15, 06.05.2023
Чете се за: 02:52 мин.
У нас
Слушай новината

Изграждането на отбранителни способности и поддържане на военновременни запаси е не само работа на Министерството на отбраната, но и на цялото общество и това са неща, които не бива да се подценяват в мирно време, за да не изпадаме в трудни ситуации. Това заяви началникът на отбраната адмирал Емил Ефтимов в специалното студио на БНТ - "Денят на храбростта".

Повод за непосредствена заплаха пред страната ни няма, каза още адмирал Ефтимов. Той увери, че охраната на въздушното пространство на страната е подсигурена.

"МиГ-овете ще летят дотогава, докогато дойдат F16-Block70. Но ние не сме сами в охраната на въздушното ни пространство. Над небето на България има още много мероприятия, които гарантират нашата безопасност. Намираме се в период, в който посланията на политиците към обществото са в друга сфера - последствията от пандемията, икономическите проблеми, скъпите енергоносители. Но аз съм уверен в мъдростта на нашите политици, защото те много добре знаят какво е състоянието на Българската армия и задачата, която ни поставиха за една наистина мащабна и обяснима инвестиционна програма на Българската армия, да бъде приета. И парадът е още един повод не само да изпитаме гордост, но и да заздравим връзката между народа и армията", каза адм. Ефтимов.

Той изтъкна, че България се е доказала като силен партньор в НАТО и има с какво да се гордее като посочи за пример изграждането на многонационалните бойни групи по Източния фланг, които са направени по българското предложение.

"Напълно адекватни сме като философия. Мога да потвърдя, че форматът на многонационалните бойни групи по Източния фланг, който беше възприет преди войната в Украйна, беше по наше, българско предложение - да не търсим шаблона от балтийските държави и Полша, а да реагираме бързо, за да може да създадем условия и след това да еволюират. И това, което беше постигнато за две-три години в Полша и прибалтийските държави, ние го постигнахме за няколко месеца и наистина има с какво да се гордеем", посочи той.

Целия разговор вижте във видеото.

Чуйте последните новини, където и да сте!
Последвайте ни във Facebook и Instagram
Следете и канала на БНТ в YouTube

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Специалните сили на парада: Свикнахме бързо с новата техника
Специалните сили на парада: Свикнахме бързо с новата техника
Балкан и ЦСКА откриват полуфиналите в НБЛ на 12 май
Балкан и ЦСКА откриват полуфиналите в НБЛ на 12 май