НОВИНИ

Все повече жени се включват в редиците на българската военна авиация

bnt avatar logo
от БНТ
08:20, 06.05.2023
Чете се за: 03:07 мин.
У нас
Слушай новината

Все повече млади жени искат да се присъединят към редиците на българската военна авиация. Мечтаят да станат пилоти на военни самолети - транспортни, изтребители или бомбардировачи. Екипът ни присъства на една от първите им тренировки по скачане с парашут в авиобазата в Долна Митрополия.

Мечтата да летиш обединява първокурсничките от Висшето военновъздушно училище "Георги Бенковски" в Долна Митрополия. На някои от момичетата им предстои първият полет в живота, но представите, които са си изградили за него, са свързани с усещането за свобода, волност и щастие.

"Да, искам да летя, но това, което искам да правя, е да помагам на хората. Затова искам да летя на "Спартан" някой ден. Да си военнослужещ за мен е преди всичко дисциплина и аз съм изключително щастлива, че съм тук, защото въпреки, че съм от турски произход, за мен България е моята родина и искам да ѝ служа", казва Айсун Таир.

За Пейти Димитрова армията и авиацията са не само любов, а и традиция, защото нейните родители и голяма част от семейството ѝ са потомствени военни. Но според нея за да служиш в армията са необходими и много други качества.

"Според мен трябва да можеш да обичаш своята родина, за да си тук. Няма как да си тук, освен ако не искаш да служиш и да си готов да дадеш своя живот. Аз съм човек, който обича много адреналина като цяло и това още повече ме нахъсва", споделя тя.

Срещата на Сияна Янкова с авиацията е от най-ранна детска възраст. Често пъти и се налагало да пътува със самолет. Разказва, че от много малка е свикнала да наблюдава небето и прелитащите самолети. Твърди, че за нея професията пилот е една от най-вдъхновяващите, но и изискваща много.

"Според мен човек трябва да проявява огромен самоконтрол, да вярва в себе си и да умее да работи в екип, да оценява хората срещу него".

На младите курсантки тепърва предстои да преодолеят много препятствия и изпитания, за да открият своя път в авиацията, а когато изпитват трудности, да се уповават на мисълта на Екзюпери: "Ако можеш да се влюбиш в полета и небето, ти знаеш къде трябва да дойдеш. Там ще откриеш хора, които са живи, приключения, които са истински и ще се научиш да виждаш смисъла зад всичко това"

Репортер: Теодор Стамболиев

Чуйте последните новини, където и да сте!
Последвайте ни във Facebook и Instagram
Следете и канала на БНТ в YouTube

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Командващият парада: Съществуваме заради вас и ще бъдем на мястото си
Командващият парада: Съществуваме заради вас и ще бъдем на мястото си
От нашите пратеници в Лондон: Коронацията на крал Чарлз III - какво предстои в историческия ден
От нашите пратеници в Лондон: Коронацията на крал Чарлз III - какво предстои в историческия ден