НОВИНИ

Адм. Емил Ефтимов: Самочувствието на мъжете и жените под пагон заслужено е високо

bnt avatar logo
от БНТ
21:52, 05.05.2023
Чете се за: 03:15 мин.
У нас
Слушай новината

Самочувствието на мъжете и жените под пагон заслужено е високо и те могат да посрещнат професионалния си празник с удовлетворение от положения труд. Това заяви в "Панорама" началникът на отбраната адмирал Емил Ефтимов.

"Още преди войната в Украйна започнахме редица мероприятия по повишена бдителност, по суша, въздух и земя, които търпяха своята динамика през цялата година, включително до настоящия момент. В мисиите зад граница фокусът ни е над Западните Балкани, запазване на мира и сигурността."

България е основен контингент в операциите на НАТО и ЕС в Западните Балкани, а след две седмици страната ни ще е домакин и на конференция на началниците на отбраната от региона.

"Близо сме до населението - наводнения, пожари, медицински локации. Чуваме благодарности и това е много трогателно, но нашите действия са насочени не към благодарността, а към това наистина да бъдем стожер на държавността и сигурността в държавата и да бъдем в помощ на населението", заяви адмирал Ефтимов.

Нормално е в условията на последствия от пандемия, инфлация и политическа криза армията да не е на дневен ред за политиците, но все пак мисля, че темата е добре застъпена в програмите им, коментира началникът на отбраната. Той призова парламентарно представените партии да приемат инвестиционната програма, свързана с превъоръжаването на армията.

Въоръжението и техниката, с които разполагаме все още са ефективни, макар и подкрепени от съвременни технологии, заяви адм. Ефтимов.

"Затова дори и призивите за помощ от Украйна не само за западни системи, а и за образци от съветско време. Те още са ефективни, но трябва да признаем, че са на прага на възможностите си. Развитието на нови системи, нови образци и въоръжения наистина поставя големи изисквания към отбранителните способности и мисля, че вървим към правилната посока. При подходящо финансиране мисля, че ще продължим да сме адекватни".

По външна оценка България е на шесто място по принос на военнотехническа помощ за Украйна, посочи той.

"Имаше подозрения, че това, което предоставяме, е старо и може би неефективно, но ще ви кажа реакцията на колегите. Те бяха учудени от качеството и състоянието, от начина на поддържането на това, което сме им предоставили. Ние показахме отношението и уважението си към украинския народ с качеството и поддръжката на въоръжението, което сме предоставили"

Не бива да бъдем вакуум по отношение на способностите си, каза още началникът на отбраната.

Вижте разговора във видеото

Гледайте повече от "Панорама"

Чуйте последните новини, където и да сте!
Последвайте ни във Facebook и Instagram
Следете и канала на БНТ в YouTube

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Ангел Славков посочи футболистите, на които ще разчита в първия си мач начело на Славия
Ангел Славков посочи футболистите, на които ще разчита в първия си мач начело на Славия
Черноморец се затрудни, но надви Спартак в Плевен
Черноморец се затрудни, но надви Спартак в Плевен