НОВИНИ

"Като се събудих, помислих, че съм отвлечен": Пред БНТ говори последният оцелял мигрант от трагедията край Локорско

Карина Караньотова
от Карина Караньотова
20:33, 05.05.2023
Чете се за: 02:57 мин.
У нас
Слушай новината

Полицията задържа поредна група нелегални мигранти. 29 на брой. Този път в района на пазарджишкото село Калугерово. Шофьорът е грузински гражданин. Самоличността на мигрантите все още се изяснява.

След едномесечна кома 30-годишният Хедалаят Олах, спасил се по чудо при трагедията в Локорско, разказва за преживяното. Казва, че постепенно започнал да си спомня за кошмара във фаталния камион, в който загинаха 18 души.

Хедалаят Олах никога няма да забрави деня 17 февруари - тогава той и още 50 души пътуват натъпкани в камион край Локорско. Скрити са в каросерията на превозното средство и са затрупани с дървен материал. 18 души умират от задушаване. Младият афганистанец оцелява по чудо. Прекарва повече от месец между живота и смъртта. Благодари на България за грижите и за това, че са го спасили.

"Беше много страшно. Кислородът постепенно намаляваше, всички крещяха. Когато започнахме да се задушаваме, аз имах вода и помагах и на другите, но след това и аз съм изпаднал в безсъзнание. Когато се събудих в болницата, си мислех, че все още съм в Афганистан и съм обран и отвлечен", разказва Хедалаят Олах.

Мигрантите в камиона край Локорско са имали телефон в тайника

За най-голямата трагедия с мигранти у нас в ареста са шестима души, един от тях е бившият граничен полицай Валентин Христов. За ръководител на престъпната група, създадена с цел каналджийство, е сочен Виктор Кузмов. Хедалят се надява се виновните за трагедията да си получат заслуженото.

"Това, което тези хора извършиха, е тирания, надявам се да получат голямо наказание", казва Хедалят Олах.

Казва и, че не помни колко пари е дал на трафиканитите, но уговорката е била да ги закарат до сръбската граница. Той един от многото афганистанци, които бягат от талибаните в търсене на по-добро бъдеще. Хедалаят оставя в Афганистан жена си и шестте си деца.

"Целта ми беше след като стигна Европа, да ги доведа и тях. Ще съм много благодарен на българското правителство, ако ми помогне да стигна до Германия".

В Германия Хедалаят има брат. Останалите оцелели от камиона ковчег вече са напуснали страната ни.

Чуйте последните новини, където и да сте!
Последвайте ни във Facebook и Instagram
Следете и канала на БНТ в YouTube

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Командирът на многонационалната бойна група на НАТО у нас със специално интервю пред БНТ
Командирът на многонационалната бойна група на НАТО у нас със специално интервю пред БНТ
Кацане вместо в София - в Букурещ: 12-часово кошмарно пътуване от Германия до България
Кацане вместо в София - в Букурещ: 12-часово кошмарно пътуване от Германия до България