НОВИНИ

Преди парада за Гергьовден: Рекордьор на Гинес ще пилотира водещия "Спартан"

Иво Никодимов
от Иво Никодимов
18:38, 05.05.2023
Чете се за: 03:15 мин.
У нас
Слушай новината

Всички типове самолети и вертолети, с които разполагат българските военновъздушни сили ще участват в утрешния парад по повод празника на Българската армия. В небето над София, освен изтребителите, жителите и гостите на столицата ще видят още щурмовата и транспортната летателна техника. Най-опитните ни въздушни асове днес репетираха два пъти, за да уточнят буквално всяка секунда от полетите.

Рекордьор на "Гинес" за най-много излитания и кацания за час, цели 40 и пилот от българските Военновъздушни сили. Това е капитан Николай Калайджиев, който ще пилотира водещия "Спартан" по време на парада утре.

"По-специфичното на полета е, че летим в двойка "Спартан"-и, един до друг. Като аз съм във водещия самолет. Трябва строго да се спазва, скоростта, за да може водения самолет да държи много близка дистанция до нас и да може двата самолета да минат в точната минута, точната секунда на точното място", казва кап. Николай Калайджиев, старши пилот в 16-а авиобаза.

Преди "Спартан"-ите, обаче над парада ще прелетят транспортните Л-410, известни с това, че могат да изпълняват мисии при екстремни условия от минус 50 до 50 градуса, както и да кацат дори на къси и неасфалтирани писти.

"Особеността е малката височина над града.Има високи сгради над София, има и птици. Двойката също е предизвикателство, трябва да спазваме малка дистанция един до друг и времената, които трябва да спазваме, гледаме да има не повече от 5 секунди отклонение от точката, която ни е зададена", казва ст. л-т Стилиян Гаврилов, пилот в 16-а авиобаза.

За старши лейтенант Гаврилов това ще първият полет над парад. Казва, че емоцията и вълнението нямат място след качването в самолета:

"Докато сме горе тези чувства гледаме да ги изключим. Гледаме да бъдем професионалисти, за да бъдем безопасни. Все пак отдолу са съгражданите ни, няма как да си позволим да бъдем развълнувани."

"Зрителите ще имат възможност да видят абсолютно всичката техника, която е на въоръжение във ВВС, както и от сухопътни войски", каза още кап. Николай Калайджиев.

И двамата казват, че тази професия е осъществената им детска мечта. И двамата продължават да мечтаят и да сбъдват мечтите си - всеки ден. За капитан Калайджиев следващата е след месец - два да постави нов световен рекорд.

Чуйте последните новини, където и да сте!
Последвайте ни във Facebook и Instagram
Следете и канала на БНТ в YouTube

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Съдът остави в ареста мъжа, който се вряза с колата си в портала на затвора в Бургас
Съдът остави в ареста мъжа, който се вряза с колата си в портала на затвора в Бургас
Столична община издаде виза за проектиране на стадион "Българска армия"
Столична община издаде виза за проектиране на стадион "Българска армия"