НОВИНИ

Деца от Лясковец пресъздават традициите на Гергьовден

bnt avatar logo
от БНТ
17:52, 05.05.2023
Чете се за: 02:52 мин.
У нас
Слушай новината

Утре е Гергьовден и той предвещава пристигащото лято и е свързан с новата стопанска година - затова денят е изпълнен с много обичаи. В Лясковец подготовката за празника започна от днес с връзване на гергьовска люлка в двора на училището.

Според народните вярвания, в навечерието на Гергьовден или рано сутринта на самия празник младите момичета и момчета берат цветя, откършват разлистени клонки, а с тях украсяват люлка, на която се люлеят за здраве и плодородие. Затова в училище "Максим Райкович" пресъздават този обичай всяка година.

Никол: "Днес е един прекрасен празник, той се свързва със Свети Георги, който според легендата е убил ламята, днес момите се люлеят на люлка и е един от най-хубавите празници."

Сиана: "Тя се окичва с цветя и здравец."

Кристина: "Казват, че ако завали дъжд на Гергьовден, денят става още по-хубав."

Олга: "Все пак съм българка, интересно ми е какво правят, как живеят."

"Както знаете, според легендата, всяка година, когато мома се качи на люлката идва един змей, който открадва най-красивата девойка и я прави своя невеста. Но в легендата за Свети Георги Победоносец, той успява да спаси последната останала девойка, а това символизира Деяна на смелостта и храбростта", разказа Марияна Пенева – училищен психолог в СУ "Максим Райчкович" - Лясковец.

"Много неща учим в учебната програма за българските празници, но аз вярвам, човек най-много научава, когато го съпреживее, когато докоснем сърцето на участниците. Децата всъщност се запознаха с начина на празнуване на старите българи, боси, на тревата, там където е било мястото на празнуването в миналото", каза Марияна Бъчварова – учител.

А според вярванията на Гергьовден всичко е повито с "блага роса", която има целебна сила и затова рано сутринта по нея се стъпва с боси крака за здраве през цялата година.

Репортаж на Мирела Дончева и Даниел Гачков

Гледайте още теми от "България в 60 минути"

Чуйте последните новини, където и да сте!
Последвайте ни във Facebook и Instagram
Следете и канала на БНТ в YouTube

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Плейофите в Първа лига започват с двубой между ЦСКА 1948 и Левски
Плейофите в Първа лига започват с двубой между ЦСКА 1948 и Левски
Балкан спечели Купата на БФБ за юноши U19
Балкан спечели Купата на БФБ за юноши U19