НОВИНИ

От нашите пратеници в Сърбия: Президентът Вучич настоява за пълно разоръжаване на страната

bnt avatar logo
от БНТ
16:41, 05.05.2023 (обновена)
Чете се за: 04:17 мин.
По света
Слушай новината

В деня на траур в Сърбия в памет на жертвите на жестокото масово убийство в белградско училище, страната осъмна, потресена от ново зверство. 21-годишен откри безразборна стрелба, докато се движи с автомобила през три села на около 50 км от столицата - убива осем души, а ранените са 14.

Властите в западната ни съседка изпратиха на място 600 полицаи, хеликоптери, линейки и дронове, блокирани бяха пътища и поставени контролни пунктове, докато стрелецът бъде заловен. Няма данни за пострадали български граждани.

21-годишен син на бивш военен открива стрелба по училищен двор в село Дубона, убивайки млад полицай и неговата сестра и ранявайки няколко души, след което се насочва към съседното село Мало Орашие. Там е и пратеникът на БНТ Николай Кръстев.

С автомат "Калашников" мъжът е стрелял по автомобил, а след това и по беседка, на която са се събрали шестима души. Всички те загиват.

Екипът ни разговаря с местни хора и журналисти и никой няма отговор на въпроса какъв е мотивът на мъжа, както и защо се е стигнало дотук. 6 са загиналите деца от Мало Орашие, където има близо 230 къщи, разказва Миладин.

"Децата се бяха събрали да празнуват Гергьовден, нали знаете, преди това. Отишли са нагоре към футболното игрище. Добри деца бяха. Най-големият от тях беше на 23 години. А най-малкото беше родено през 2008 г., на 15 години беше. Възпитани деца бяха и не го казвам само, защото за починалите се говори само хубаво. Децата бяха добри".

А младежът Стефан се разминава на косъм с трагедията:

"Приятелите ме бяха извикали, но аз не отидох с тях. Ако бях отишъл, кой знае какво щеше да се случи и с мен. Убиецът е стрелял неочаквано. И главното е, че са пострадали млади хора. Не знам какво мога да кажа. Няма смисъл и не виждам смисъл в това, което е сторил той с хората. Ако някой му е направил нещо, би било разбираемо. Но не е така", обясни той.

Очевидци на втората масова стрелба в Сърбия: Дори при войната не се стреляше срещу невъоръжени

Само за 72 часа са убити около 16 души в Сърбия - нещо, невиждано в мирни условия. За втори път в рамките на 48 часа президентът Вучич излезе обръщение към нацията, определи случилото се като терористичен акт, и заяви, че настоява за пълно разоръжаване на Сърбия.

Президентът обяви, че всеки, който има незаконно оръжие, може в срок до един месец доброволно да го предаде на властите без никакви последствия. След изтичането на този месец обаче, мерките ще станат драконовски, предупреди той.

Александър Вучич каза също, че е предложил връщане на смъртното наказание в страната, макар да е ясно, че правителството е против подобна стъпка. Самият Вучич също неведнъж се е обявявал публично против смъртните присъди.

Пред БНТ сръбският експерт по сигурност Мария Джорич коментира дали случаят може да бъде определен като терористичен акт и какъв е отзвукът в Сърбия.

Снимки: БНТ, БТА

Чуйте последните новини, където и да сте!
Последвайте ни във Facebook и Instagram
Следете и канала на БНТ в YouTube

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
СЗО отмени глобалното извънредно положение, въведено заради COVID-19
СЗО отмени глобалното извънредно положение, въведено заради COVID-19
Гледайте специалното предаване на БНТ "Новият крал: Коронацията на Чарлз III" на живо от Лондон
Гледайте специалното предаване на БНТ "Новият крал: Коронацията на Чарлз III" на живо от Лондон