НОВИНИ

Посланикът ни в Сърбия: Няма информация за пострадали българи при новата стрелба

bnt avatar logo
от БНТ
11:45, 05.05.2023
Чете се за: 02:32 мин.
Балкани
Слушай новината

До момента няма информация за български граждани, които да са пострадали при стрелбата снощи в Сърбия. Това каза в ефира на БНТ посланикът на България в Сърбия Петко Дойков.

Арестуван е стрелецът, който уби 8 души при нова стрелба в Сърбия

Първата информация за случилото се е постъпила в нашата мисия след полунощ.

"Посолството поддържа 24-часово дежурство - винаги има човек, с който могат да се свържат българските граждани. Имаме възможност да реагираме, но до момента не се налага да го правим", каза той.

Дойков заяви, че сръбският президент Александър Вучич в рамките на два дни прави изявления, в които обявява мерки за повишаване на сигурността в училищата. Днес той обяви нова мярка за увеличаване на броя на полицаите в училищата, като по негови думи това може да доведе до 80% спад в насилието в училищата. Той коментира и обявените във вчерашния ден мерки, основно насочени към притежаваното оръжие. Дали тези мерки ще постигнат успех, предстои да се види, каза посланикът ни.

Сърбия е първа в Европа по брой оръжия на човек

Според Петко Дойков вчерашната и днешната стрелба са два различни случая. В първия случай извършитнел е 13 годишно момче, а във втория - 21-годишен. Дали действията на днешния нападател са повлияни от действията на момчето, е трудно да се каже. В първия случай се говори за използване на лично оръжие с разрешение от родител, а във втория - за автомат "Калашников" и гранати. И двата случая имат мотиви, които се изясняват.

От 13.00 часа в посолството на Сърбия ще бъде отворена съболезнователна книга. Хора продължават да оставят цветя и свещи пред сградата. Тези, които не могат да дойдат, могат да оставят своите съболезнования на сайта на посолството.

ВТОРА МАСОВА СТРЕЛБА В СЪРБИЯ

Чуйте последните новини, където и да сте!
Последвайте ни във Facebook и Instagram
Следете и канала на БНТ в YouTube

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Ивайло Чочев се връща в ЦСКА 1948 за мача със Славия
Ивайло Чочев се връща в ЦСКА 1948 за мача със Славия
Станислав Генчев приключва с Локо Сф след края на сезона
Станислав Генчев приключва с Локо Сф след края на сезона