НОВИНИ

Очевидци на втората масова стрелба в Сърбия: Дори при войната не се стреляше срещу невъоръжени

Тоня Димитрова
от Тоня Димитрова
18:11, 05.05.2023
Чете се за: 03:37 мин.
По света
Снимка: БТА
Слушай новината

8 души са били убити, а 13 ранени в село Дубона, на около 60 км от Белград при нова масова стрелба късно снощи.

Малко след полунощ - тишината, обгърнала селата в община Младеновац е прорязана от гърмежи. Въоръжен с автомат 21-годишен младеж открива огън от движещ се автомобил първо в село Дубона, убивайки млад полицай и неговата сестра и ранявайки няколко души. След това се насочва към съседните села Мало Орашие и Шепшин, където продължава да стреля от автомобила си, преди да избяга.

Слободан Николич - очевидец: "Изведнъж прогърмяха изстрели, бяха най-малко 20-25. След няколко минути пак се стреляше, около 15 изстрела, на третия път синът ми започна да крещи - не, не излизай навън."

Катарина от Дубона губи братовчед си:

"Той живееше на 300 метра от нас. Тъкмо ни се обадиха да ни кажат, че Лаза е убит. Хукнахме към спешното, там имаше четирима загинали, единият беше братовчед ми - Лаза."

Звонко Младенович още се възстановява от шока:

"Помислих, че има фойерверки, деца си играят. Не ми и минаваше през ума, че нещо такова може да се случи. Внучката на братовчед ми е ранена. Беше на гости при дядо си в Ораше. Точно, където беше стрелбата, обикновено децата си играеха."

Полицията започва мащабна акция по издирване на стрелеца, участват 600 служители на реда. В нощното небе кръжат хеликоптер и дрон, на всяка крачка има полицейски патрули, спират и проверяват всеки автомобил. 21-годишният заподозрян е арестуван близо до град Крагуевац на около 90 километра от мястото на масовата стрелба. Съобщава се, че преди да открие стрелбата, е имало спор в парка в Дубона.

Арестуван е стрелецът, който уби 8 души при нова стрелба в Сърбия

След убийствата заподозреният отвлякъл такси, заплашил шофьора с пистолет и го принудил да го докара до село Винище, където се укривал в дома на дядо си, който също е задържан. При ареста са открити четири ръчни гранати, голямо количество незаконни оръжия и боеприпаси. Сръбският президент Александър Вучич съобщи, че предполагаемият стрелец е носел тениска с неонацистки символи. Повечето от жителите на селата още помнят войната в бивша Югославия, но сега ужасът е още по-голям.

Снимки: БТА

Зарко Кнежевич: "Това е безпрецедентно. Виждаме такива неща в Америка, но дори когато имаше война, нечувано беше някой да стреля срещу невъоръжени хора."

Всички настанени в болница ранени са родени след 2000-та година. Двама души на 21 и на 23 години са претърпели операции и остават в критично състояние.

Чуйте последните новини, където и да сте!
Последвайте ни във Facebook и Instagram
Следете и канала на БНТ в YouTube

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Искания за оставки и обяснения след новите подробности за атентата срещу Иван Гешев (ОБЗОР)
Искания за оставки и обяснения след новите подробности за атентата срещу Иван Гешев (ОБЗОР)
И след днешния парламентарен ден не е ясно дали ще има кабинет (ОБЗОР)
И след днешния парламентарен ден не е ясно дали ще има кабинет (ОБЗОР)