НОВИНИ

Наградиха двама младежи от Съединение, спасили възрастен мъж при пожар

bnt avatar logo
от БНТ
17:37, 05.05.2023
Чете се за: 05:37 мин.
У нас
Слушай новината

Двама младежи от Съединение, които станаха известни с доблестната си постъпка, след като спасиха възрастен мъж при пожар в дома му. 19-годишните Димитър Калеев и Михаил Семерджиев не се смятат за герои. Казват, че просто са били в точното време на правилното място. За смелостта си те бяха наградени от директора на пловдивската пожарна и кмета на община Съединение.

Димитър Калеев и Михаил Семерджиев са приятели от деца и са известни с добрите си постъпки. Преди дни минавали по една от улиците в Съединение, когато забелязали горяща сграда.

Димитър Калеев: "Видяхме, че от къщата излиза много дим и по усет просто спрях на средата на пътя и казах на моя приятел слизай, тук са се запалили хората."

Без колебание и с риск за живота си влезли в къщата, за да изведат навън 70-годишния мъж, който я обитавал.

Димитър Калеев: "В задимената стая много ясно си личеше огънят просто как е тръгнал нагоре и е в тавана, от тавана се чуваше как отгоре върлува огънят. Имаше и запалени пластмаси, според мен човекът беше вдишал от изгорелите пластмаси, защото не беше в перфектно състояние."

Михаил Семерджиев: "След като изкарахме човека от опасната зона, първото нещо, в което трябваше да сме сигурни е дали вътре няма лесно запалими предмети и именно това беше един от тях - газовата бутилка. Впоследствие разбрахме, че тя на практика е била почти напълно заредена с газ."

Момчетата изнесли бутилката, обадили се на телефон 112 и продължили да се борят с огъня. На място пристигнали два противопожарни екипа от Съединение и Пловдив, които изгасили пламъците и спасили останалата част от имота.

Михаил Семерджиев: "Аз първо искам да благодаря на пожарникарите, които реагираха изключително бързо в тази ситуация."

Димитър Калеев: "Хората наистина действаха много бързо, много професионално, за което ние се радваме, че имаме такива пожарникари."

Мъжът, който момчетата извели от горящата къща каза, че не намира думи да изрази благодарността си за постъпката им:

"Благодаря на двете момчета, те спасиха живота ми."

За героизма си Димитър и Михаил бяха наградени от кмета на община Съединение Атанас Балкански и директора на Регионалната дирекция на пожарната в Пловдив комисар Георги Мангараков, който нарече двете момчета герои в мирно време.

"Да спасиш човешки живот, това е най-великото нещо, защото един гражданин продължава да бъде в полза на това общество, а тези двама млади хора, нали казах човеци с главно Ч са направили, без някой да им каже, са направили точно това", заяви комисар Георги Мангараков - директор на РДПБЗН-Пловдив.

"Истински се гордея, че в нашата община имаме такива млади деца с техните постъпки, с които можем само да се гордеем, изказвам им лична благодарност", заяви Атанас Балкански - кмет на община Съединение.

Момчетата спечелиха признанието и на огнеборците в Съединение и жителите на града.

Димитър Калеев: "Много хора казват, нали, и кмета го каза дали не ни е страх, нас ни е страх , аз лично бях ужасен от цялото нещо, въпросът беше, че дори, когато ни беше страх, ние трябваше да влезем и просто да направим това, което трябва да се направи."

Михаил Семерджиев: "Човек в такава ситуация трябва да знае как да реагира, но в случая ние в бързината се опитахме поне, с каквото можем да помогнем, понеже в противен случай човекът щеше да изгори в ада на огъня и това просто беше трагична ситуация, тя изискваше наистина бързи действия. Призовавам младите хора да бъдат по-смели, да бъдат по-добри и на първо време да бъдем хора."

Димитър е студент по Медицинска биология в Пловдивския университет "Паисий Хилендарски". Михаил има интерес към приложното програмиране и ще кандидатства в Техническия университет. Младежите получиха покана от кмета на Съединение да се присъединят към доброволния отряд към пожарната. Заявиха, че категорично ще се включат, защото е редно да продължат да правят добро.

Репортаж на Галена Паскова и Антон Марчев

Гледайте още теми от "България в 60 минути"

Чуйте последните новини, където и да сте!
Последвайте ни във Facebook и Instagram
Следете и канала на БНТ в YouTube

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Благоевград е домакин на международен турнир по артистично плуване
Благоевград е домакин на международен турнир по артистично плуване
Напрежение между руски и украински делегати на събитие в Анкара
Напрежение между руски и украински делегати на събитие в Анкара