НОВИНИ

Срещи в НС: Ще намерят ли политиците вариант за правителство?

Десислава Маркова
от Десислава Маркова
12:05, 05.05.2023
Чете се за: 05:30 мин.
Политика
Слушай новината

Лидерски срещи в парламента ще има, само когато всички осмислят и узреят за идеята да подкрепят кабинет с първия мандат - това заяви в кулоарите лидерът на ГЕРБ Бойко Борисов. В също време в парламента продължиха срещите между първата и втората политически сили след като "Продължаваме Промяната" - "Демократична България" се върнаха на масата на разговорите. ГЕРБ-СДС се срещнаха и с "Възраждане".

Още сутринта лидерът на ГЕРБ Бойко Борисов определи като добър знак връщането на коалицията ПП-ДБ в преговорите за управленска програма. В същото време обаче Борисов каза, че след вчерашните разговори с останалите парламентарно представителни групи се е разбрало, че няма как да бъде подкрепен втори мандат. Той призова да бъде подкрепен първият и отправи "последен шанс" към ПП-ДБ да се откажат от "арогантността си". Кирил Петков коментира думите му като каза, че те нямат да се откажат от позицията си да не подкрепят ГЕРБ по никакъв начин, но са готови да участват в разговори за управленската програма и очерта пътищата.

"Категорично е ясно, че с втория мандат правителство не може да има. Вероятността е нула. Илюзиите на колегите от ПП и ДБ се свеждат до това, че ще бъде един провален мандат. Добър ход е, правилен ход е да продължим разговора с тях. И тук не е важно дали те, дали ние, думичката е заедно, защото само това спасява България от катастрофата и пропастта, към която летим и тя ще влезе в тази пропаст в средата на юни. Имаме последен шанс да се откажат от своята арогантност, нелогичност, неразбиране, за това, че са 64 депутати няма как да ти дадат абсолютната власт. Личности могат да дадат и ПП, и ДБ. Като казвам, аз не се бъркам на никой. Ако ние не се договорим за стабилното управление, ще сложа мандата на масата и ще кажа: ето, празни кутийки, имаме ли хора да ги напълним и да изкараме 3 месеца заедно или нямаме", каза Борисов.

"Ако махнем целия театър, първият мандат е на ГЕРБ. Пред ГЕРБ има три избора - вариант едно с ДПС, вариант две отиваме на избори, рискуваме, третият избор е много прост - подкрепят правителство с втория мандат, ако имат критики, няма проблем, но вече е време да кажат кой от тези три реални избора могат да направят. Толкова е просто. Или казват - правим правителство с ДПС, или губим историческо време", каза Кирил Петков.

На въпрос дали ще искат подкрепата на ДПС, Петков заяви, че ако имат конструктивни идеи, са готови да я поискат.

Малко по-късно в пленарната зала, за първи път като депутат в 49-ото НС, Бойко Борисов говори от парламентарната трибуна. Оттам той призова депутатите да подкрепят кабинет с техния мандат. От БСП определиха ГЕРБ-СДС като "шарлатани, които не са сложили нищо черно на бяло на масата".

"В случая да се обърна към всички нас, благодаря на министрите, че са дошли. Информацията за нас грубо е шокираща. Днес можеше да има тук министри излъчени. Ние си тупаме парламентарно време, ще изберем комисии и ще се видим другата сряда. А с апломб задаваме въпроси. Какво ще им направим, ако те не дойдат - ще им поискаме оставката? Абсурдността на това, което правим. Благодаря на Демерджиев, че е дошъл да излъчим кабинет и ние да носим отговорност", каза Бойко Борисов.

"Уважаеми г-н Борисов, това, за което призовавате, зависи само от вас. Изяснете си за вас какво предлагате? Изгубихте един месец в шикалкавене - дайте си МС, о, не ми харесва. Най-малко вие може да апелирате за правителство. Кажете. Излезте мъжки и кажете", каза Корнелия Нинова.

"Настояваме в най-кратък срок да се изберат комисии, председатели на комисии и да започне НС да работи", каза Николай Денков.

Продължиха срещите на ГЕРБ-СДС. Днес те се срещнаха с "Възраждане" и получиха ясен отговор - старата позиция на "Възраждане", че те няма да подкрепят никакъв друг кабинет в рамките на този парламент, освен предложен от тях.

ГЕРБ-СДС се срещна с "Възраждане"

Снимки: Десислава Кулелиева

Чуйте последните новини, където и да сте!
Последвайте ни във Facebook и Instagram
Следете и канала на БНТ в YouTube

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Адрияно Дженев отпадна на четвъртфиналите на турнира в Куршумлийска Баня
Адрияно Дженев отпадна на четвъртфиналите на турнира в Куршумлийска Баня
Сърбия е първа в Европа по брой оръжия на човек
Сърбия е първа в Европа по брой оръжия на човек