НОВИНИ

И след днешния парламентарен ден не е ясно дали ще има кабинет (ОБЗОР)

Десислава Маркова
от Десислава Маркова
18:05, 05.05.2023
Чете се за: 07:55 мин.
У нас
Слушай новината

И днес не стана ясно с кой мандат може да има правителство. Според ГЕРБ-СДС единственият шанс е само с първия мандат, а ПП-ДБ отново поставиха на масата подкрепата на ГЕРБ за втория мандат.

Лидерски срещи в парламента ще има само когато всички осмислят и узреят за идеята да подкрепят кабинет с първия мандат - това заяви лидерът на ГЕРБ Бойко Борисов. В същото време в парламента продължиха срещите между първата и втората политическа сила след като "Продължаваме Промяната" - "Демократична България" се върнаха на масата на разговорите. ГЕРБ-СДС се срещнаха и с "Възраждане".

Ден, в който яснотата около подкрепата за първия мандат все още стои под въпрос, а ГЕРБ-СДС и "Продължаваме Промяната" - "Демократична България" уж си говорят. Но среща във формат като с другите партии нямаше, а размяната на реплики продължи.

"Категорично е ясно, че с втория мандат правителство не може да има. Вероятността е нула. Илюзиите на колегите от ПП и ДБ се свеждат до това, че ще бъде един провален мандат. Добър ход е, правилен ход е да продължим разговора с тях. И тук не е важно дали те, дали ние, думичката е "заедно", защото само това спасява България от катастрофата и пропастта, към която летим и тя ще влезе в тази пропаст в средата на юни. Имаме последен шанс да се откажат от своята арогантност, нелогичност, неразбиране, за това, че 64 депутати няма как да ти дадат абсолютната власт", коментира лидерът на ГЕРБ Бойко Борисов.

Снимки: БТА

Личности могат да дадат и ПП, и ДБ, заяви той.

"Като казвам, аз не се бъркам на никой. Ако ние не се договорим за стабилното управление, ще сложа мандата на масата ще кажа: ето, празни кутийки - имаме ли хора да ги напълним и да изкараме 3 месеца заедно или нямаме".

От "Продължаваме Промяната" - "Демократична България" остават непреклонни, че няма да подкрепят ГЕРБ-СДС и са готови на разговор за програмата, но не отстъпват от своя предложен кабинет.

"Между контрола и изпълнението, ако имат критики, ние сме готови да говорим за програмата, но реално другите два избора, които са пред тях. Аз не виждам как България ще напредне и независимо как ги наричате - личностите, експертите, това са само прилагателни, за тях трябва да има подкрепа. Искат ли подкрепата на ДПС или не, първи въпрос и готови ли са да хвърлят държавата в избори, втори въпрос, защото не са готови да изберат нещо, което е очевидно толкова добре за България", заяви Кирил Петков, съпредседател на ПП.

Петков каза още, че ако ГЕРБ-СДС имат конструктивни идеи за програмата, от ПП-ДБ са отворени за диалог.

"Съставът върви с програмата. Не трябва да забравяме, мандатът е при г-н Борисов, той може да търси подкрепа при ДПС, може да каже трябва да се ходи на избори или може да подкрепи един от най-добрите български учени в света, който да поведе България напред".

Малко по-късно в изказване от парламентарната трибуна за първи път като депутат в този парламент, Бойко Борисов призова и депутатите за подкрепа на кабинет.

"Днес можеше да има министри, излъчени от този парламент. Днес ние трябва да носим отговорност за еврофондове, за граници, за всичко останало. Ние си тупаме парламентарно време. Трябва да се вземем в ръце, да направим правителство и да си носим отговорност, които и да го направят. И тук ще стоят други министри, благодаря ви".

От БСП отговориха, че ГЕРБ-СДС не са предложили нищо конкретно.

"Това, за което призовавате, зависи единствено от вас. Не се опитвайте за пореден път да прехвърляте отговорността. Просто изяснете за себе си, за парламентарната група, за партия ГЕРБ какво предлагате. Защото загубихте един месец на държавата в шикалкавене", заяви лидерът на социалистите Корнелия Нинова.

В същото време се проведе поредната среща на ГЕРБ-СДС, този път с "Възраждане". От ГЕРБ-СДС им предложиха да участват в правителство от експерти, а "Възраждане" отказаха с мотив, че са им предлагали постове и в предишни парламенти и няма да подкрепят никого.

"Възраждане": Няма вариант да подкрепим правителство на ГЕРБ

"Наясно сме с Вашите тези за това, че сте заявили много отдавна, че единствено и само бихте подкрепили правителство с мандат на "Възраждане" и не бихте подкрепили нито една друга политическа сила в рамките на 49-ия парламент. Наясно сме, обаче, и с факта, че сега отговорността пред всички нас е много сериозна, защото ако не постигнем базов консенсус по някои теми, които са част от приоритетите на България, то единственият начин да продължи да действа 49-ият парламент е евентуално възможността за реализация на трети мандат, а най-като че ли сигурно изглежда провеждането на шести предсрочни парламентарни избори", каза Десислава Атанасова, председател на ПГ на ГЕРБ-СДС.

"Ние няма да подкрепим за пореден път правителство, било то излъчено от ГЕРБ или от други политически сили, не е просто самоцел. Не е просто защото личностно не харесваме някого или просто защото сме решили така да го играем напук на всички или на всичко. Напротив, през цялото време ние говорим единствено и само за политики. През цялото време, когато става дума разговори за правителство, защото и в предишния парламент бяхме канени да се включим в коалиционно управление в 47-ото НС, също бяхме канени да се включим в коалиционно управление, през цялото това време ние сме поставяли едно-единствено нещо - конкретни политики, които искаме да се реализират от изпълнителната власт", отговори Цончо Ганев от "Възраждане".

"Продължаваме промяната" отрекоха твърдението на "Възраждане", че от кабинета "Петков" са им предлагали постове, за да не падне правителството им.

По-късно депутатите избраха състав на постоянните комисии в парламента. Те ще работят без ръководства , докато не се формира мнозинство. Дотогава председателят на Народното събрание ще посочва кой да води заседанията на комисиите.

Чуйте последните новини, където и да сте!
Последвайте ни във Facebook и Instagram
Следете и канала на БНТ в YouTube

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Очевидци на втората масова стрелба в Сърбия: Дори при войната не се стреляше срещу невъоръжени
Очевидци на втората масова стрелба в Сърбия: Дори при войната не се стреляше срещу невъоръжени
Наказанието на Меси е дошло от ПСЖ, а не от Галтие
Наказанието на Меси е дошло от ПСЖ, а не от Галтие