НОВИНИ

Скръб и тъга в Сърбия: Първи ден на траур след масовата стрелба в белградско училище

Теодора Гатева
от Теодора Гатева
18:03, 05.05.2023
Чете се за: 04:10 мин.
По света
Слушай новината

Знамената в Сърбия са наполовина спуснати. В десетки градове се проведоха шествия и бдения в памет на жертвите на стрелбите от последните дни. Президентът Александър Вучич обяви спешни мерки, свързани със сигурността в училищата и с притежанието на огнестрелно оръжие.

Потокът от хора, които палят свещи и оставят цветя край гимназията "Владислав Рибникар" в Белград не спира. Скръб и тъга, и най-често задаваният въпрос - защо и недоумение как се стигна дотук.

Мила Антич, жител на Белград: "Изключете всичко, което провокира насилие и нека децата ни се социализират възможно най-много. Изхвърлете мобилните телефони, забранете ги в училищата, защото случилото се е ужасно. Осем деца... Това е огромна мъка..."

Александра Зизич, учител: "Това е най-тъжният момент за мен - като учител и като човек. Цял ден с децата се опитвахме по някакъв начин да проумеем случилото се . Но няма думи. ... Това не е нещо, което се случва изведнъж, то се е трупало в обществото ни и сега ескалира."

По препоръка на властите, програмите на медиите в Сърбия са съобразени с дните на траур. В много населени места денят беше обявен за неучебен. Ученици и учители се събраха в училищните дворове или по площадите, за да запалят свещ и да се помолят за жертвите на стрелбата от сряда.

Бдения бяха организирани във Враня, Зренянин, както и в сръбските общности в Косово. Спешни мерки за гарантиране на безопасността на учебните заведения и нови правила за притежание на оръжия обяви сръбският президент Александър Вучич. То определи атаката като нападение срещу цялата страна.

"През следващите шест месеца ще назначим 1 200 полицаи - това ще бъде първата от мерките за сигурност. Започваме веднага - 1000 полицейски служители ще бъдат изпратени в училищата", заяви Александър Вучич, президент на Сърбия.

Снимки: БТА

Правителството ще нареди на МВР спешно да приеме промени в Закона за оръжията и боеприпасите, с които се повишават изискванията за съхранение и носене на късоцевно огнестрелно оръжие, а за тези които не ги изпълняват – задължително изкупуване на оръжието, каза още Вучич:

"Всички, които имат разрешително за носене на оръжие - около 400 хиляди души, не говорим за ловно оръжие, ще минат проверка, за да останат не повече от 30 - 40 хиляди. По този начин ще извършим почти пълно разоръжаване на Сърбия. А за нелегално притежание наказанията ще се удвоят."

От нашите пратеници в Сърбия: Президентът Вучич настоява за пълно разоръжаване на страната

Вучич се обърна и към медиите в Сърбия и ги призова да не публикуват неофициална информация, а да чакат официалните съобщения, и обеща строги наказания за извършителите на престъпленията. Днес в съд в Белград беше изслушан бащата на 13-годишното момче, което отне живота на 9 души в белградската гимназия "Владислав Рибникар". Предстои да бъде определена мярката за неотклонение на родителя. Пред магистратите се изправя той, защото синът му, който понастоящем е в психиатрична клиника, не може да бъде съден заради възрастта си.

Бащата на стрелеца от Белград ще се изправи пред съда

Чуйте последните новини, където и да сте!
Последвайте ни във Facebook и Instagram
Следете и канала на БНТ в YouTube

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Наказанието на Меси е дошло от ПСЖ, а не от Галтие
Наказанието на Меси е дошло от ПСЖ, а не от Галтие
Плейофите в Първа лига започват с двубой между ЦСКА 1948 и Левски
Плейофите в Първа лига започват с двубой между ЦСКА 1948 и Левски