НОВИНИ

Мигрантите в камиона край Локорско са имали телефон в тайника

Йоана Миланова
от Йоана Миланова
15:32, 27.04.2023 (обновена)
Чете се за: 02:20 мин.
Сигурност и правосъдие
Снимка: БГНЕС/Архив
Слушай новината

Афганистанските мигранти в камиона край Локорско са имали телефон в тайника. Чрез него са информирали човек, че в превозното средство умират хора. Очаква се чрез справки да бъде установено с кого точно са комуникирали. Това стана ясно днес в съдебната зала по време на гледането на мярката за неотклонение на един от шестимата обвиняеми за смъртта на 18 мигранти.

Обвиняемите за трагедията с мигранти в Локорско остават в ареста

От прокуратурата съобщиха, че данните за телефона в тайника били събрани при последните разпити на оцелелите мигранти. Съдът остави в ареста Валентин Христов. Бившият граничен полицай е един от общо шестимата обвиняеми. Той се изправи пред съда с искане за по-лека мярка.

"Някой от камиона е комуникирал с друг. Имало е информация преди да спре камионът в зоната на Локорско, че организаторите са знаели, че мигранти умират вътре. Изискали сме справки, анализират се, има множество телефони, които се проверяват, за да се види точно чрез кои са комуникирали", каза Василена Анастасова - прокурор.

Екстрадираха у нас бившия граничар Валентин Христов, задържан за трагедията с мигранти в Локорско

Според защитата на Христов, той няма отношение към смъртта на мигрантите, няма опасност да се укрие или да извърши престъпление, като изтъкна, че той е направил всичко необходимо, за да бъде върнат от Гърция на територията на България.

Съдът остави в ареста бившия граничар, който е сред обвинените за трагедията в Локорско

Адвокат Ина Лулчева заяви, че няма опасност той да въздейства върху свидетели. Според прокуратурата обаче, има такава опасност, тъй като продължава работата по установяване на допълнителни свидетели, а освобождаването на обвиняемия може да повлияе негативно на хода на разследването.

ВСИЧКО ПО ТЕМАТА ЧЕТЕТЕ ТУК

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Весела Лечева: Масовият спорт и елитният спорт не могат един без друг
Весела Лечева: Масовият спорт и елитният спорт не могат един без друг
Президентът откри форум в подкрепа на масовия спорт в България
Президентът откри форум в подкрепа на масовия спорт в България