Абонирай ме за най-важните новини?
ДА НЕ
НОВИНИ
Абонирай ме за най-важните новини?
ДА НЕ

Няма съгласие за Бюджет 2023 в Тристранния съвет

Цветелина Катанска
от Цветелина Катанска
11:55, 27.04.2023
Чете се за: 02:27 мин.
У нас
Слушай новината

Държавният бюджет както и бюджетите на държавното обществено осигуряване и здравната каса минават на тристранен съвет.

Съгласие по текстовете няма, каквато е обичайната практика, но текстовете не могат да бъдат внесени в парламента без обсъждане със синдикатите и работодателите.

Основните критики на работодателите са свързани с увеличението на социалните плащания. Обратно, синдикатите настояват плащанията не само да се увеличат, но това да стане с повече от заложеното.

Предлаганият от служебното правителство държавен бюджет е с планиран рекорден за последните 20 години дефицит - над 6,4% или близо 12 млрд. лева.

Подробности вижте във включването на Цветелина Катанска.

За да бъде приета в еврозоната, страната ни трябва да се поддържа нива на дефицита до 3 на сто от БВП. Според изчисленията на министерствата на финансите, за да бъде постигат такъв дефицит, трябва да бъдат променени данъчните закони като бъде върната ставката на ДДС за секторите, при които е под 20%, както и да се увеличат корпоративните данъци.

Именно срещу това възразиха днес работодателите, които изтъкнаха че е възможно задържане на увеличението на пенсиите вместо данъците. По план пенсиите трябва са се увеличат от юли по швейцарското правило с близо 12%.

В бюджета на здравната каса тази година са заложени над 910 млн. лева повече, но се запазва размера на здравната вноска от 8 на сто. На днешната тристранка отново беше подчертано, че здравната система има нужда спешно от реформа.

В бюджета на Държавното обществено осигуряване е заложено минималната пенсия да достигне до 523.04 лева като максималната остава 3400 лева.

След Тристранния съвет днес предстои и Министерски съвет да обсъди законопроектите за бюджета преди те да бъдат внесени в Народното събрание. Крайният срок за това изтича утре.

Чуйте последните новини, където и да сте!
Последвайте ни във Facebook и Instagram
Следете и канала на БНТ в YouTube

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Километрична опашка от камиони на "Кулата" (СНИМКИ)
Километрична опашка от камиони на "Кулата" (СНИМКИ)
Пожар в столичния квартал "Връбница", жена е починала (СНИМКИ)
Пожар в столичния квартал "Връбница", жена е починала (СНИМКИ)