НОВИНИ

Кметът на Обзор: Решението на МС е грозен акт, общественият съвет ще обсъди как да реагираме

bnt avatar logo
от БНТ
08:54, 27.04.2023
Чете се за: 04:20 мин.
У нас
Слушай новината

Общественият съвет на град Обзор и инициативният комитет, подготвил референдума за отделянето му като отделна община, ще обсъдят какви стъпки да предприемат след вчерашното решение на служебното правителство градът да остане в рамките на община Несебър.

Новината изненада местните жители вчера. В "Денят започва" кметът на града Христо Янев определи действията на Министерски съвет като "грозен акт".

Правителството отмени решението за обособяване на Обзор като отделна община

На противоположното мнение са организаторите да допитването за оставането на Обзор в рамките на община Несебър. В "Денят започва" те изтъкнаха, че вчерашното решение на Министерски съвет ще донесе успокоение и предвидимост.

"Това ще донесе спокойствие на хората и на нас, като жители на селата, малко повече спокойствие, че всичко, което е подхванато, ще продължи. Това беше огромно напрежение и неизвестност - какво и как ще продължи нататък. Доказали сме, че финансово този проект няма как да продължи, винаги е имало документи и анализ по този въпрос", каза Росица Ракова, председател на ИК "Против отделянето на Обзор от Община Несебър".

Според кметът на Обзор мотивът, че новата община не би се справила финансово, е несъстоятелен.

"Какъв е проблемът да се дават възможности на малки общности да правят политики на субсидиарност и да реализират туристически продукт, какъвто ние искаме? Ако един черноморски курорт или една община не могат да се издържат с тези високи данъци, които се плащат при толкова РЗП-застроени площи, кой може да се издържа? Една община от вътрешността на страната ли?

Имаше геноцид спрямо хората от Обзор и селата, липса на всякакво развитие, проблеми с годините. Имаше опити референдумът да бъде спрян по всякакъв начин - образува се контрареферендум, който съдът отмени, бяха дерегистрирани сума ти хора, изстрадахме много и въпреки всичко, спечелихме референдума. И сега в един момент държавата не зачита желанието на хората.

Очакваме да се събере общественият съвет и инициативният комитет, за да решат следващи стъпки, но това беше много грозен акт – след одобрение на четири правителства, отказ на съда да отмени референдума и уверението на президента, че ще подпише указа след преброяването, имаме решение в 12 без 5 на това правителство", каза Христо Янев.

Недоволство в Обзор след решението на служебния кабинет да не се отделя в отделна община

"Като юрист с над 30-годишна практика за първи път виждам подобен казус, който напомня книгата "Животинска ферма" на Оруел. В тази антиутопия живеем в момента, защото едно служебно правителство, което има много ограничени задачи, се произнася по политически въпрос, решен от редовно избрано правителство, проверен от още едно редовно правителство и от още две служебни правителства, които са казали, че няма основания за промяната на резултата от референдума. Отмяната в рамките на три дни, гузно обяснена на ниво министър, а не министър-председател, показва незачитането на демокрацията", смята адвокат Божков, наблюдател на референдума.

Още подробности вижте във включването на Давид Сукнаров.

Гледайте повече теми от "Денят започва"

Чуйте последните новини, където и да сте!
Последвайте ни във Facebook и Instagram
Следете и канала на БНТ в YouTube

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Обработка на площи срещу комари в Русе - с какви препарати се извършва?
Обработка на площи срещу комари в Русе - с какви препарати се извършва?
Как трябва да изглежда Бюджет 2023 - коментар на Любомир Каримански и Лъчезар Богданов
Как трябва да изглежда Бюджет 2023 - коментар на Любомир Каримански и Лъчезар Богданов