НОВИНИ

САЩ разполагат ядрени подводници в Южна Корея, бляскава вечеря в Белия дом

Ива Стойкова
от Ива Стойкова
07:42, 27.04.2023 (обновена)
Чете се за: 03:25 мин.
По света
Слушай новината

Първо посещение на южнокорейски лидер в Съединените щати от близо десетилетие. Президентът на Съединените щати Джо Байдън и южнокорейският му колега Юн Сук Йол обявиха споразумение за разполагане на американски ядрени подводници в Южна Корея на фона на зачестилите севернокорейски опити с балистични ракети.

Нов договор за подобряване на ядреното възпиране беше представен по време на държавното посещение на южнокорейския президент Юн в Съединените щати.

Той предвижда разполагане на американски ядрени подводници в Южна Корея - за първи път от 40 години, съвместни обучения и обмен на информация, както и планове за двустранни президентски консултации в случай на севернокорейска ядрена атака.

По споразумението е работено в продължение на месеци, а Джо Байдън и Юн Сук Йол разкриха подробности за него на пресконференция в Розовата градина на Белия дом.

"Нашият договор за взаимна отбрана е железен и включва ангажимент за разширяване на ядреното възпиране на фона на засилващите се заплахи от страна на Северна Корея и грубото нарушаване на санкциите на Съединените щати. В същото време продължаваме да се стремим към сериозен и съществен дипломатически пробив, за да укрепим стабилността на полуострова", заяви американският президент Джо Байдън.

"Нашите страни ще обменят информация за ядрени и стратегически оръжия, операции и планове за отговор срещу провокациите на Северна Корея. Ще бъдат провеждани редовни консултации за начините на планиране и изпълнение на съвместните операции, които съчетават най-съвременните корейски конвенционални сили с ядрените способности на Съединените щати, резултатите от които ще бъдат докладвани на лидерите на нашите две страни", допълни Юн Сук Йол, президент на Южна Корея.

Южнокорейският лидер се срещна и с Илън Мъск по искане на американския предприемач. Обсъдени са били възможностите за инвестиции и изграждане на гигазавод в Южна Корея.

По-късно президентът Джо Байдън и съпругата му Джил приеха президентската двойка на Южна Корея на вечеря в Белия дом.

Сред гостите бяха държавният секретар Антъни Блинкен и съпругата му, както и актрисата Анджелина Джоли и синът ѝ Мадокс.

Бляскавата вечеря беше поднесена от американски готвач, чиято майка е емигрирала от Корея.

Менюто включваше охладена супа от жълти тиквички и салата от зеле, копър, фенел и краставици за предястие и основно от говеждо месо, боб, глазирани моркови и кедрови ядки.

Приятелската атмосфера беше допълнена от изненадващо музикално изпълнение на южнокорейския лидер.

Това е първо посещение на южнокорейски държавен глава в Съединените щати от 2011 година. Визитата на Юн Сук Йол е по повод 70-ата годишнина от установяването на съюзнически отношения между двете страни.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Росен Костурков: Съставът на кабинета ще бъде ясен до 1 седмица
Росен Костурков: Съставът на кабинета ще бъде ясен до 1 седмица
Борсата за цветя в София се измести в район "Подуяне"
Борсата за цветя в София се измести в район "Подуяне"