НОВИНИ

Недоволство в Обзор след решението на служебния кабинет да не се отделя в отделна община

bnt avatar logo
от БНТ
21:07, 26.04.2023
Чете се за: 03:07 мин.
У нас
Слушай новината

Край на една друга дългогодишна сага – дали Обзор и съставните 6 села ще се отделят от Несебър в самостоятелна община. Инициативен комитет организира референдум, тъй като жителите на Обзор не бяха доволни от управлението на администрацията в Несебър.

Последва контра референдум, който съдът обяви за незаконен и две години се чакаше указ на президента, който да признае първото допитване.

Днес обаче правителството отмени решението за обособяване на Обзор като отделна община.

След успешния референдум за отделянето с голямо мнозинство през 2021 г., днес кабинетът реши, че не е оправдано подобно отделяне.

„Населението на град Обзор и няколкото населени места около него е 2331 жители. Този брой жители е недопустим за създаване на отделна община. Веднъж беше направен финансов отчет и стана ясно, че отделянето в отделна община Обзор ще има изключително тежки финансови затруднения за самата община, най-вероятно вдигане на местни данъци и такси“, заяви арх. Иван Шишков, министър на регионалното развитие и благоустройството.

Жителите на Обзор са изненадани от решението на правителството и го определиха като незачитане на пряката демокрация.

“Има над 100 общини в България, които са под критерии – жители. Има над 50% от общините, които не могат да се самоиздържат и са изцяло на гърба на държавата. Тук, по Черноморието, градовете са богати, ако черноморските общини и градове не могат да си събират данъци и да се самоиздържат, значи че никоя община в България не може“, коментира Христо Янев, кмет на Обзор.

„Става въпрос за референдум, който никога в 1300-годишната история на България не е постигал такава избирателна активност 75%. Референдумът е назначен от редовно правителство, проверяван е от още едно редовно правителство и от две служебни правителства. Подмандатното на президента Радев правителство, което по един скандален начин взе политическо решение, което няма право да взима“, заяви адв. Марин Божков, наблюдател на референдума.

От Инициативния комитет против отделянето на Обзор от Несебър са доволни от днешното решение.

Сега жители на Обзор обмислят дали да не сигнализират Конституционния съд, тъй като по думите им решението на служебния кабинет е прецедент и не може да се обжалва, но е в разрез с онституцията.

Чуйте последните новини, където и да сте!
Последвайте ни във Facebook и Instagram
Следете и канала на БНТ в YouTube

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Тодор Янчев: Всичко ще се реши на реванша, вратата е отворена и за двата отбора
Тодор Янчев: Всичко ще се реши на реванша, вратата е отворена и за двата отбора
Берое зарадва феновете си с победа с близо 30 точки разлика преди плейофите в НБЛ
Берое зарадва феновете си с победа с близо 30 точки разлика преди плейофите в НБЛ