НОВИНИ

Присвояват ли се хижи в страната?

Карина Караньотова
от Карина Караньотова
20:15, 26.04.2023
Чете се за: 03:07 мин.
У нас
Слушай новината

Българският туристически съюз няма да допусне присвояването на хижи. За последните 30 години чрез различни схеми от БТС са откраднати стотици обекти, заяви Васил Николов, който е член на Управителния съвет.

Според управата на Българския туристически съюз хората, които са стопанисвали хижа "Христо Смирненски" край язовир Белмекен, също са имали такива намерения - да я добият по давност и затова е взето решението да се търсят нови стопани.

За да не бъде "Христо Смирненски" поредната заграбена хижа, ръководството на БТС взело решение да я даде на по-коректни стопани, които ще я превърнат в национален център за спортове на открито.

"Ако бяха останали две години още без да плащат, отиват и си вадят констативен нотариален акт, това е схемата, по която са откраднати за 20 години 60 обекта и за 30 над 300. Това е цялата драма", заяви Васил Николов, член на УС на БТС.

Проблемът с хижа "Христо Смирненски", която се намира в близост до яз. Белмекен е, че договорът за нейното отдаване не е директно с Туристическия съюз, а през дружество "Юндола 1919".

Туристическото дружество е трябвало да поиска писмено разрешение, за да преотдава обекта на трети лица. Според ръководството на БТС такова съгласуване има само за първия договор, но не и за втория.

"Нямаме договор с тази хижа от много дълго време, октомври се опитахме да сключим, но това не стана по вина на наследниците на починали вече хижари", допълни Венцислав Венев, председател на БТС.

Според Миглена - наследничката на починалия хижар Георги Банев, който реновирал хижата, няма клауза, която да изисква писмено съгласуване за отдаването на обекта на трети лица. Тя продължава да настоява, че валиден договор има.

"Хижата е дадена на туристическо дружество "Юндола" през 2005 година, ние имаме договор с тях. Те твърдят, че няма такъв договор - ето го", коментира Миглена Пенева.

В хижата са вложени над половин милион лева, разказва още Миглена. Според нея гоненето от обекта било незаконно.

"Това са мутренски подходи, тези неща се правят по законов път", каза още Миглена Пенева.

Наследниците на починалия хижар Георги Банев са подали жалба в прокуратурата за проявено самоуправство.

Чуйте последните новини, където и да сте!
Последвайте ни във Facebook и Instagram
Следете и канала на БНТ в YouTube

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Маестро Калуди Калудов празнува 45 години на сцена
Маестро Калуди Калудов празнува 45 години на сцена
Социалните служби осигуриха закрила за дете, което 3 години нямаше акт за раждане и ЕГН
Социалните служби осигуриха закрила за дете, което 3 години нямаше акт за раждане и ЕГН