НОВИНИ

ГЕРБ-СДС и ПП-ДБ предлагат бюджет с 3% дефицит без промяна на данъците

Николай Минков
от Николай Минков
12:12, 27.04.2023 (обновена)
Чете се за: 05:05 мин.
У нас
Слушай новината

Днес по обяд стартираха консултациите по бюджета във формат работни групи между ГЕРБ-СДС и ПП и ДБ. В ранния следобед разговорите продължаха в Министерството на финансите.

Около 3 основни приоритета, по които нямат никакви различия, се обединиха по време на консултациите от ГЕРБ-СДС и ПП-ДБ. А именно - бюджетният дефицит да бъде 3%, а не 6,4%, както е заложен в проекта на Министерство на финансите, да не се вдигат данъците и да бъде потвърден пътят на България към Еврозоната.

Още в самото начало на разговорите от ГЕРБ акцентираха върху нуждата бюджет и управленска програма да се обсъждат едновременно.

"Ситуацията е извънредна, нестандартна. Как това се отразява на бюджетния процес? Двете политически сили се разбраха да разработят своята управленска програма, т.е. - тя трябва също да бъде устойностена. И тези два процеса паралелно трябва да вървят и в един момент трябва да се съберат, за да постигнем целите, които сме си поставили. Това, което ще излезе като краен резултат, ще бъде базата, на която ще се управлява държавата и ще се носи отговорност за нейното изпълнение", заяви Кирил Ананиев от ГЕРБ-СДС.

Снимки: БГНЕС

Съпредседателят на "Продължаваме Промяната" Асен Василев предложи изготвяне на серия въпроси към Финансовото министерство, на базата на които да се подготвят няколко бюджетни сценария. В основата на тези въпроси е какво се случва с парите, заложени в проектобюджета от втория транш по ПВУ и защо харчовете на държавата са завишени, според Василев, с 42% тази година.

"Добре е базисният бюджет, който Министерство на финансите е разработило, да погледнем в какви политики има заложени и къде има резерви. И след това видим евентуално какво пространство остава за допълнителни мерки, които биха дошли вследствие на управленската програма и да се приоритизира това. Като начало, може би моето предложение е към Министерство на финансите да зададем серия от въпроси, за да подготвят серия от сценарии.

Единият сценарий, който според мен е разумен - какво се случва, ако получим едно от двете плащания тази година, което изглежда най-реалистичният сценарий. Ако изпълним всичките законопроекти и мерки, които са извън законопроектите и които са 60 на брой, които са в рамките на правителството, които трябваше да бъдат изпълнени към декември миналата година, да кажем, че до средата на годината евентуално могат да бъдат изпълнени, за да се получи плащане на базата на това. Мерките за третото плащане може би не е много реалистично да смятаме, че ще бъдат изпълнени", каза Асен Василев, "Продължаваме промяната- Демократична България".

Томислав Дончев от ГЕРБ-СДС призова освен по консолидация на бюджета, да се водят разговори и за консолидация на политическите приоритети.

"Конкретен пример - във вашата програма са заложени инвестиции от порядъка на 12,5 млрд., което се обяви, че това число трябва да бъде леко ревизирано предвид бюджетните реалности. Двата процеса трябва да текат паралелно.

За мен първостепенен въпрос, на който трябва да отговорят от министерството на финансите е да си даде сметка какви са възможните резерви в бюджета. Въпрос, на който нямаме отговор. Например - каква част от капиталовата програма е финансирана от републиканския бюджет и коя част от еврофондовете. Защото коменитарме, че можем спокойно да базираме 1 или 2 години инвестиционната програма на държавата изцяло върху средства от стария период, новия програмен период, мерки и ПВУ. Тук разходът става средно около 20% за съфинансиране на проектите, но в кризисен период можем да изкараме 1 или 2 г. без по -малки или по-големи проекти, финансирани от държавата. Но ние не знаем какво имаме в капиталовата програма", посочи Томислав Дончев.

От ПП-ДБ предлагат проектите на стойност над 50 млн. лева да се разглеждат един по един, за да няма загуба на големи средства.

Подробности вижте във включването на Николай Минков.

Чуйте последните новини, където и да сте!
Последвайте ни във Facebook и Instagram
Следете и канала на БНТ в YouTube

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Гуардиола след успеха над Арсенал: Двубоят беше важен, но не решителен
Гуардиола след успеха над Арсенал: Двубоят беше важен, но не решителен
Иван Христов и Георги Запринов се качват на ринга в третия ден от европейското по бокс за младежи
Иван Христов и Георги Запринов се качват на ринга в третия ден от европейското по бокс за младежи