НОВИНИ

Николай Денков: Свалили сме всички карти на масата, ГЕРБ да вземат решение за първия мандат

bnt avatar logo
от БНТ
21:27, 05.05.2023
Чете се за: 04:15 мин.
У нас
Слушай новината

"Има шанс за много компромиси, но има и невъзможни компромиси. Невъзможни са компромисите, когато си поел ангажимент към избирателите си и не ги спазваш". Това коментира в "Панорама" депутатът от ПП-ДБ Николай Денков.

Той повтори кои са двата ангажимента на ПП-ДБ - да не подкрепят мандат на ГЕРБ-СДС или кабинет с тяхно участие. Затова са тръгнали по друга линия - да инициират разговори за всички останали възможни компромиси и обща законодателна програма.

"Нашите симпатизанти не бяха много щастливи от това, че инициираме този процес, но ние сме убедени, че това е правилният начин и се радвам, че успяхме да стигнем до една доста добра законодателна програма".

Попитан защо в състава на кабинета са избрани партийци от ПП, Денков обясни, че водещото в подбора било кои са експертите и специалистите, които могат да изпълнят тази управленска програма.

"Това са хора, всеки един е експерт в съответната област, на които аз лично имам доверие и знам, че бихме могли да работим като екип. 6 човека от този екип са предложени от ДБ и те ги знаят кои са. Така че тезата, че ДБ се е дръпнала, изобщо не е вярна".

За момента няма никакви основания да се променя съставът на кабинета, ако се стигне до втори мандат, въпросът е как дали ще съберем подкрепа за него, посочи още Денков.

Десислава Атанасова, също гост в "Панорама", попита Николай Денков след като избирателите на ПП не им позволяват да правят правителство с ГЕРБ, има ли други партии, с които биха могли да управляват:

"През цялото време чуваме обвинения от най-различни хора от ГЕРБ. Всъщност цялата тази пушилка е свързана с това, че ГЕРБ не знае какво да прави в момента. Ние се опитваме да им помогнем да вземат решение и това решение да бъде правителство, което ще може да работи по нашите общи приоритети", отговори ѝ той.

Десислава Атанасова: Продължават усилията България да има редовно и стабилно правителство

Атанасова на свой ред попита къде в световната политика вторият поставя условия на първия. Николай Денков заяви, че ПП-ДБ са свалили всички карти на масата и призова ГЕРБ да вземат решение какво ще правят с първия мандат.

"Показваме, че сме готови да управляваме, дали ще получим подкрепа - да решат другите. разбира се, ако отидем на други дискусии с други партии ,ще влязат и други неизвестни. В момента всичко, свързано с дискусиите на ГЕРБ, е на масата."

Николай Денков коментира и опита за атентат срещу Иван Гешев.

"Изключително притеснително е да стават атентати срещу хора или институции в България, но след днешните обяснения имаме притеснения, че може да се окаже, че това е атентат срещу истината. Това е много тревожен сигнал, който подсилва усещането, че нашата правосъдна система може би не работи добре. Ето тук имаме пълно съгласие с ГЕРБ, че трябва да се направи реформа в правосъдната система, защото това, което видяхме днес може би е просто симптом на проблемите, които ние казваме, че има от години".

Вижте разговора във видеото

Гледайте повече от "Панорама"

Чуйте последните новини, където и да сте!
Последвайте ни във Facebook и Instagram
Следете и канала на БНТ в YouTube

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Черноморец се затрудни, но надви Спартак в Плевен
Черноморец се затрудни, но надви Спартак в Плевен
ЦСКА победи Левски навръх 75-годишнината от създаването на "червения" клуб
ЦСКА победи Левски навръх 75-годишнината от създаването на "червения" клуб