НОВИНИ

С военен парад отбелязахме Деня на храбростта и празника на Българската армия

bnt avatar logo
от БНТ
07:45, 06.05.2023
6792
Чете се за: 07:05 мин.
У нас
Слушай новината

С водосвет на бойните знамена и знамената светини и с военен парад отбелязваме Деня на храбростта и празника на Българската армия. Тази година се навършват 145 години от създаването на Българската армия.

Най-важното от парада вижте във включването на Александър Марков.

Официалната част започна в 10.00 часа, когато президентът на Република България и върховен главнокомандващ на Българската армия Румен Радев поздрави представителните части на отбранителните ни сили.

Радев: Политическият елит дълго пренебрегваше рисковете за сигурността на страната

Развитието на въоръжените сили и войната не търпят лекомислие, предупреди в словото си Румен Радев. По думите му бездействието и пагубните решения са размивани в колективната безотговорност.

"В Европа бушува война, безпрецедентна по мащаби и залог в най-новата история на нашия континент. България навлезе в тези опасни времена след години на неграмотни и користни експерименти с въоръжените сили, с насаждания и илюзии, че войните са част от миналото, че попрището на военнослужещия е безперспективно, а армията е отживелица. Политическият елит дълго пренебрегваше рисковете за сигурността на страната", заяви президентът Румен Радев.

За първи път тази година освещаването на бойните знамена и знамената светини и парадът се провеждат на едно и също място - на пл. "Александър Батенберг" в София. Досега този ритуал се извършваше пред храм-паметника "Александър Невски". Бойните знамена и знамената светини бяха осветени от Мелнишкия епископ Герасим.

"Днес свеждаме глави пред жертвения подвиг на всички знайни и незнайни войни, отдали живота си за нашата родина, както и пред тези, които продължават тяхното родолюбиво дело. За всички тях, достойни чеда на майка България, които с цената на живота си отстояват сигурността и държавния ни суверенитет, днес нашата Света църква горещо се моли Господ да ги укрепява и да им дава сили в жертвеното им служение. Да просим от Бога мир и благоволение между човеците, който Христос ни остави заедно със своя завет - на любовта, мъдростта и човеколюбието", каза епископ Герасим в словото си.

Снимки: Десислава Кулелиева, БНТ

Същинският парад започна около 10.45, предвождан от вертолета МИ-17 на Военновъздушните сили, който развя в небето българския трибагреник.

Той беше следван от четири вертолета, разположени във формата на ромб - МИ-24 - водач, Кугър, МИ-17 и "Пантер" от състава на Морска вертолетна авиобаза “Чайка”.

Три изтребителя МиГ-29 изпълниха атрактивна въздушна фигура в небето над София.

Начело на войсковия пехотен парад застана Националната гвардейска част със знамената светини.

През площад "Княз Александър Първи" преминаха над 800 военнослужещи в 7 представителни блока от Националната гвардейска част, НВУ "Васил Левски", военни формирования 24150-Стара Загора и 22160-Плевен от състава на Сухопътните войски, Военновъздушните и Военноморските сили и Съвместното командване на специалните операции.

За първи път дефилират италианските бойни машини "Freccia" ("Стрела") от състава на многонационалната бойна група в България.

Най-модерната бойна пехотна машина на служба в италианската армия участва на парада за 6 май

На площада преминаха и 69 верижни и колесни бойни машини на Сухопътните войски, зенитно-ракетните формирования на Военновъздушните сили, Съвместното командване на специалните операции, служба "Военна полиция" и Командването за логистична поддръжка.

В парада участват и 174 военни музиканти от Гвардейския представителен духов оркестър, представителните духови оркестри на Сухопътните войски, Военновъздушните сили, военно формирование 34750-Карлово и Съвместното командване на специалните операции, фестивалният оркестър от състава на Националния военен университет "Васил Левски" и военно формирование 24 150 – Стара Загора.

Командващият парада: Съществуваме заради вас и ще бъдем на мястото си

"Целият личен състав, който участва, е изключително мотивиран. Момчетата и момичетата тренират от няколко седмици. Ние сме тук. Съществуваме заради вас и ще бъдем на мястото си. На парада ще видим техниката, с която разполагаме, но най-вече ще видим хората, които са съставната част на Българската армия. Защото каквато и да е техниката, важни за хората", каза в специалното студио на БНТ ген.-майор Деян Дешков - командир на Сухопътни войски и командващ парада.

В 9.00 часа във Военноморския флот във Варна под звуците на националния химн беше извършено празничното разцветяване на флаговете на бойните кораби.

В Денят на храбростта министърът на отбрана Димитър Стоянов коментира, че процесите на модернизация на армията са тотално изостанали.

Военният министър: Процесите на модернизация на армията са тотално изостанали

"Армията ни е преимуществено по натовски модел и образец. Бюджетът не е достатъчен, процесите на модернизация са тотално изостанали", заяви пред БНТ Димитър Стоянов.

Началникът на отбраната адм. Емил Ефтимов изрази надежда депутатите да приемат инвестиционната програма за модернизация на Българската армия и подчерта, че страната ни е достоен партньор на НАТО и има с какво да се гордее.

Началникът на отбраната: Повод за непосредствена заплаха няма, има с какво да се гордеем

Гледайте на живо тук или на страницата на "По света и у нас" във Фейсбук специалната програма на БНТ 1:

Денят на храбростта и празник на Българската армия ще бъде отбелязан във всички гарнизони в страната.

Чуйте последните новини, където и да сте!
Последвайте ни във Facebook и Instagram
Следете и канала на БНТ в YouTube

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Ша'Кари Ричардсън спечели спринта на 100 метра от Диамантената лига по лека атлетика в Доха
Ша'Кари Ричардсън спечели спринта на 100 метра от Диамантената лига по лека атлетика в Доха
Празнуваме Гергьовден
Празнуваме Гергьовден