НОВИНИ

От нашите пратеници в Лондон: Коронацията на крал Чарлз III - какво предстои в историческия ден

Джанан Дурал
от Джанан Дурал
08:19, 06.05.2023 (обновена)
Чете се за: 07:32 мин.
По света
Слушай новината

Исторически ден в Лондон. Коронацията на Чарлз Трети ще започне в 13 часа българско време, в Уестминстърското абатство. Чарлз наследи на престола майка си Елизабет Втора автоматично след деня на смъртта й, но днес ще бъде коронясан на специална служба.

Часове преди нея, новият крал се срещна за кратко и със служебния премиер Гълъб Донев, по време на приема за чуждестранните гости в Бъкингамския дворец.

Гълъб Донев се срещна с крал Чарлз III часове преди коронацията в Лондон

Преди първата коронация от 70 години насам Великобритания тръпне от вълнение. Сълзи от радост и възгласи "Да живее кралят!" - така изглежда Лондон. Часове преди коронацията Чарлз Трети в компанията на принц Уилям и съпругата му Кейт се срещна с най-запалените си почитатели, които от дни стоят по пътя на процесията в очакване да зърнат новия крал.

Подробности вижте във включването на специалните ни пратеници в Лондон Джанан Дурал и Владимир Богдански.

В ранния следобед вчера крал Чарлз, принц Уилям и съпругата му Катрин се разходиха и си поговориха с някои от най-запалените почитатели на британското кралско семейство. От няколко дни те лагеруват около Бъкингамския дворец. И докато Кейт не скри своето вълнение, то принц Уилям се пошегува, че няма планове за уикенда и вероятно ще си почива. Все повече са хората, които пристигат в Лондон със своите палатки и спални чували в опит да си запазят възможно най-хубавите места и да видят отблизо процесията на техни Величества.

Разбира се, не липсват и републиканци, които скандират: "Това не е моят крал". За утре са предвидени и протести, но заради мерките за сигурност е малко вероятно да се стигне до ескалация. Повече от 10 000 са полицаите, които патрулират из центъра на британската столица. Три дни ще продължат тържествата в чест на новия крал.

Три дни на бляскави тържества, които ще ознаменуват историческия момент във Великобритания. От 6 до 8 май на Острова ще се потопят в празненствата за новия крал. В 8.00 часа сутринта българско време в събота, достъпът за гражданите до местата, на които ще може да се види на живо процесията ще бъде отворен. Най-запалените фенове на кралското семейство обаче, си пазят места от близо седмица.

В 12.20 часа от Бъкингамския дворец ще потегли процесия. Придружени от 200 гвардейци, крал Чарлз и кралица Камила ще пътуват от Бъкингамския дворец до Уестминстърското абатство в теглената от шест коня каляска от диамантения юбилей на Елизабет Втора.

Процесията ще премине през The Mall, под Адмиралтейската арка, Трафалгар Скуеър покрай статуята на обезглавения първи крал с името Чарлс, а след това по "Парламент стрийт" ще стигне до Уестминстърското абатство. Минути преди 13.00 часа техни Величества ще пристигнат в Абатството, където ще ги очакват 2000 души - държавни и правителствени ръководители, кралски особи и други видни гости.

По-скромна и значително по-кратка от предходните, но все така тържествена коронация е планирана в Уестминстърското абатство. Началото е за процесия на представители на различни религиозни общности, след тях - ръководители на държави от Общността на нациите, а накрая ще преминат Чарлз и Камила.

Ръководената от архиепископът на Кентърбъри церемония ще се състои от 5 основни елемента: "признанието" - моментът, в който кралят официално е представен на своите поданици, а те полагат клетва за вярност. След това ще чуем възгласи: "Бог да пази краля!". Следва "клетвата", в която крал Чарлз ще обещае да бъде закрилник на вярата и народа. В третият етап от коронацията кралят ще бъде помазан с миро - това е най-сакралният и личен момент от церемонията.

В 14.00 часа Чарлз Трети ще получи последователно специални мантии и кралски регалии, ще седне на 700-годишният стол за коронации, а на главата му ще бъде положена короната на Свети Едуард. Това е първият и последен път, в който ще носи тежащата над 2 кг корона. Историческият момент ще бъде последван от двуминутен камбанен звън и топовни салюти из цялата страна.

Финалният етап от коронацията е моментът, в който кралят ще седне на трона си. Престолонаследникът принц Уилям ще бъде сред хората, които ще коленичат пред монарха и ще му се закълнат във вярност. За първи път в историята гражданите също са призовани, ако искат - да положат клетва.

Церемонията продължава със съкратена коронация на Камила. След нея кралят и кралицата ще влязат в параклиса "Свети Едуард", където Чарлз ще получи Имперската корона, а в цялата страна ще звучи химна.

След края на службата новокоронясаните крал и кралица ще потеглят на 2-километрова процесия към Бъкингамския дворец. Този път ще се возят в 260-годишната Златна каляска, а в шествието ще участват 4000 военнослужещи от различни родове войски.

Около 16.30 часа кралското семейство ще излезе на балкона на двореца, за да поздрави множеството, а изтребители от кралските военновъздушни сили ще прелетят над Лондон.

Неделният ден е запазен за по-съвременната и празнична част - концерт в двореца Уиндзор, за който бяха разпратени 10 000 покани до граждани. Сред звездното присъствие се отличават имената на Кейти Пери, Лайнъл Ричи и Тейк Дет, а също и на актьора Том Круз.

Тридневните тържества завършват в понеделник, който е официален почивен ден за британците. По желание на краля, в цялата страна ще се проведат благотворителни кампании, сред които празнични обяди за нуждаещите се. Очаква се Чарлз Трети да посети част от събитията.

Снимки: БТА

Специалните пратеници на БНТ в Лондон ще ви покажат на живо събитията от историческия ден. Студиото "Новият крал" започва на 6 май в 12.25 часа.

Чуйте последните новини, където и да сте!
Последвайте ни във Facebook и Instagram
Следете и канала на БНТ в YouTube

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Все повече жени се включват в редиците на българската военна авиация
Все повече жени се включват в редиците на българската военна авиация
НСО с мерки за сигурност за парада, без дронове за 4 часа
НСО с мерки за сигурност за парада, без дронове за 4 часа