НОВИНИ

Намаляват опитите за незаконно преминаване на българо-турската граница

намаляват опитите незаконно преминаване българо турската граница
bnt avatar logo
от БНТ
14:48, 10.11.2023
Чете се за: 02:05 мин.
У нас
Слушай новината

През последните два месеца ситуацията на българо-турската граница е спокойна. Няма натиска и на границата ни със Сърбия. Това заяви в Пазарджик вътрешният министър Калин Стоянов.

Той допълни, че от началото на годината е противодействано на 170 000 случая за нелегално преминаване на границата с южната ни съседка. Голям е броят и на задържаните във вътрешността на страната. Само днес са установени 10 мигранти в област София. За сравнение през лятото на ден са задържани до 150 човека.

Министър Стоянов коментира и темата Евелин Банев - Брендо, чието издирване продължава и към този момент. Проверка се извършва и по тиражираната в публичното пространство информация, че същият е засечен във врачански села. На този етап Стоянов отказа повече информация, за да не попречи на разследването.

По повод твърденията на европейския главен прокурор Лаура Кьовеши, че МВР е затруднило проверката по някои случаи министър Стоянов заяви: "Доколкото ми е известно става въпрос за случай, който датира от лятото на миналата година. По въпросния казус е извършена проверка от страна на Вътрешна сигурност. Резултатите от проверката са изпратени на европейските прокурори и следва те да вземат решение каква ще бъде съдбата на това, което ние сме установили", заяви министър Калин Стоянов.

Вътрешният министър беше на посещение в Пазарджик по повод клетвата на новозавършилите стажанти от полицейския център в града.

Автор: Ангел Узунов

Чуйте последните новини, където и да сте!
Последвайте ни във Facebook и Instagram
Следете и канала на БНТ в YouTube
Вече може да ни гледате и в TikTok

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Васил Терзиев може да встъпи в длъжност като кмет, след като съдът отхвърли искане на Ваня Григорова
Васил Терзиев може да встъпи в длъжност като кмет, след като съдът отхвърли искане на Ваня Григорова
Двама руснаци, украинец и двама българи са новите свещеници в Руската църква в София
Двама руснаци, украинец и двама българи са новите свещеници в Руската църква в София