Абонирай ме за най-важните новини?
ДА НЕ

НАП и СЕМ ще си сътрудничат в областта на рекламата на хазарт

от БНТ
15:16, 03.08.2022
Чете се за: 02:35 мин.
У нас
нап сем сътрудничат областта рекламата хазарт
Слушай новината

Изпълнителният директор на Национална агенция за приходите Румен Спецов и Соня Момчилова, председател на Съвета за електронни медии, подписаха днес Меморандум за сътрудничество в областта на рекламата на хазартни игри. Документът влиза в сила от днес и е безсрочен.

Необходимостта от сътрудничество между двете институции е резултат от поетите през август 2020 г. от НАП правомощия за осъществяване на надзор в областта на хазарта и свързаните с него дейности. Нарастващият брой търговски реклами в медиите и в платформи за споделяне на видеоклипове, популяризиращи хазартната дейност, будят тревога от създаването на хазартна зависимост у реалните и потенциални участници в хазартни игри и особено в т.нар. „уязвими лица“. Това определя необходимостта от сътрудничеството и обмен на информация между НАП и СЕМ, с оглед спазването на Закона за хазарта, в частта „реклама на хазартни игри“.

Сътрудничеството цели съвместна работа по отношение рекламата в аудио- и аудио-визуалните медийни услуги и платформи за споделяне на видеоклипове, върху които СЕМ осъществява надзор по Закона за радиото и телевизията.

Регулаторният орган и НАП ще следят и идентифицират негативни практики и рискове, свързани с медийното отразяване на хазартни дейности. В Меморандума е записано, че двете страни ще организират и участват в публични събития - съвместни пресконференции, кръгли маси, дискусионни форуми и др., свързани с търговското слово за хазарта и хазартните дейности.

„Водени от обществената значимост на явлението „хазарт“ и грижата за здравето на сънародниците ни, Национална агенция за приходите и Съвет за електронни медии се споразумяха също да обменят експертна помощ, включително да изработват съвместни документи, в т.ч. предложения за промени в законодателство, с цел недопускане на нарушения от страна на организаторите на хазартни игри и онлайн залагания, които са длъжни да спазват ясни правила“, коментира по повод на подписването на Меморандума за сътрудничество изпълнителният директор на НАП Румен Спецов.

Чуйте последните новини, където и да сте!
Последвайте ни във Facebook и Instagram
Следете и канала на БНТ в YouTube: https://go.bnt.bg/youtube

Свали приложението BNТ News
Свали приложението BNТ News
Топ 24
Най-четени
Джулия Терзийска се класира за втория кръг на турнир в Германия
Джулия Терзийска се класира за втория кръг на турнир в Германия
БСП: Не очаквахме най-големите удари да ги получим от президента
БСП: Не очаквахме най-големите удари да ги получим от президента