НОВИНИ

НАП напомня за деклариране на доходите с обаждане по телефона

Близо 16 000 са пропуснали да обявят суми от наложен платеж, хонорари или земеделски субсидии

хора булевард
Снимка: БГНЕС
bnt avatar logo
от БНТ
15:45, 22.08.2024
Чете се за: 02:17 мин.
У нас
Слушай новината

НАП изпраща писма, имейли или се обажда по телефона на близо 16 000 физически лица, за които има информация, че през 2023 година са получили хонорари, земеделски субсидии, суми от наложени платежи от продажби в интернет, но са пропуснали да ги декларират. Гражданите трябва да обявят доходите си в рамките на две седмици от получаване на известието за това от приходната агенция.

НАП разполага с информация за сумите, получени през 2023 г. от физическите лица. Тези данни са подадени в приходната агенция от куриерските фирми за плащания чрез наложен платеж, от работодателите за изплатени хонорари по граждански договори и от Държавен фонд "Земеделие" за отпуснатите субсидии.

Данните за доходите са вписани в предварително попълнените годишни данъчни декларации, като информацията за вида на получените доходи е отразена в съответните приложения.

Преди да бъдат подписани и подадени предварително попълнените данни следва да се прегледат, допълнят и коригират при необходимост, както и да се прецени дали доходите, вписани в декларацията, са облагаеми или необлагаеми. Облагаемите доходи подлежат на задължително деклариране, а необлагаемите, каквито например са доходите от продажба на лични вещи, могат да се обявят по желание.

Електронната услуга за подаване на годишна данъчна декларация по чл. 50 от ЗДДФЛ е достъпна с персонален идентификационен код (ПИК) или с квалифициран електронен подпис (КЕП) в електронния портал на приходната агенция. Лицата, които не разполагат с ПИК, могат да го получат за минути и безплатно във всеки един офис на НАП.

Информация за попълване и подаване на данъчни и осигурителни декларации и внасяне на суми към бюджета може да се получи на телефоните на приходната агенция: 0700 18 700 или 02/9859 6801, на цена според тарифата на съответния оператор, както и в сайта на НАП.

Чуйте последните новини, където и да сте!
Последвайте ни във Facebook и Instagram
Следете и канала на БНТ в YouTube
Вече може да ни гледате и в TikTok
Намерете ни в Google News

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Обновяват пешеходните пътеки и маркировката в София
Обновяват пешеходните пътеки и маркировката в София