НОВИНИ

Наплив от желаещи да осиновят кучето Мечо

Йоана Миланова
от Йоана Миланова
12:46, 04.12.2022
Чете се за: 03:15 мин.
У нас
Слушай новината

Вълна от желаещи да осиновят бездомното куче Мечо, което беше жертва на брутално насилие.

Случаят на Мечо, обаче, не е единствен. Ежедневно бездомни и домашни животни стават жертва на насилие, съобщават неправителствени организации. Днес следобед в различни градове ще има протести под наслов "Да спрем насилието".

Никой не знае с точност какви ужасни мъчения е преживял Мечо. Animal Rescue - София са го приели с две счупвания на крак, множество прорезни рани, охлузвания по краката, които подсказват, че е връзван и измъчван. Силно стресиран и недоверчив към всеки.

"Ако нямахме информацията какво се е случило с него, бихме предположили, че е блъснат от кола. Всъщност, травмите бяха толкова тежки, че е трудно човек да си представи, че някой може да го причини и то умишлено на животно", казва Светослав Петров от Animal Rescue - София.

Мечо се възстановява прогресивно. Обича всички, щедро раздава ласки и на непознати. Радва се на храната, на топлото, на грижата. Пътят му ще бъде като на всяко друго куче в приюта - пълно възстановяване и намиране на възможно най-добрия дом. Кандидатите са повече от тези за всяко друго куче без порода.

"Много кандидати, голяма част от тях, за съжаление - неподходящи. Имахме запитвания от, вероятно с най-добри чувства, от фирми, от складове - места, където той няма да бъде домашен любимец, няма да бъде член от семейството. Кучетата са член от семейството. Както искаме да живеем ние, така същите условия трябва да даваме на тях", казва Светослав Петров от Animal Rescue - София.

Случаите на насилие към животни са ежедневие, наблюдават от Animal Rescue - София. Проблемът, според тях, не трябва да се пренебрегва, защото насилието днес може да е към животни, а утре - към хора. Затова искат и мерки.

"Въпреки че сме хора оптимисти, сме се отчаяли, че държавата реално ще влезе в ролята си. Тя е мащеха за проблема и за животните. Има много механизми, които могат да поощрят кастрацията, има много стъпки, които могат да се предприемат в това да се образоват стопаните на кучета и обществото като цяло", смята Светослав Петров от Animal Rescue - София.

Той подчертава и необходимост от оценка и анализ на ситуацията, която включва информация колко домашни животни има в България, което ще помогне да се вземат правилните мерки.

оператор: Николай Николов

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
НСА отбеляза 80-годишниниата си, София получи знамето за световна столица на спорта за 2024 година
НСА отбеляза 80-годишниниата си, София получи знамето за световна столица на спорта за 2024 година
След Черния петък: НАП отчете над 300 млн. лв. оборот в търговските обекти
След Черния петък: НАП отчете над 300 млн. лв. оборот в търговските обекти