НОВИНИ

Американското разузнаване: Военните действия в Украйна забавят темпото си

Теодора Гатева
от Теодора Гатева
12:05, 04.12.2022
Чете се за: 02:45 мин.
По света
Снимка: БГНЕС
Слушай новината

Военните действия в Украйна забавят темпото си и това ще продължи през следващите месеци, сочи заключение на американското разузнаване. Москва използва боеприпасите си по-бързо, отколкото може да ги произвежда, твърди Вашингтон.

Според американското разузнаване, и Украйна, и Русия ще използват зимните месеци, за да се подготвят за контраофанзива през пролетта. Не е ясно обаче в каква степен ще са готови.

Военните действия продължават девети месец, но Русия е загуби повече от половината територия, която успя да превземе.

"При наблюдението на хода на конфликта забелязахме намаляване на темпото му. В момента най-тежките сражения се водят около Бахмут и в района на Донецк, но и те се забавиха, особено след изтеглянето на Русия от Херсон и областта. Очакваме тази тенденция на забавяне да продължи и в следващите месеци", каза Аврил Хейнс, директор на Националното разузнаване на САЩ.

Според директорката на Националното разузнаване на САЩ Аврил Хейнс, украинската страна продължава да поддържа висок боен и морален дух - въпреки руските атаки върху енергийната инфраструктура на Украйна.

Министърът на отбраната на САЩ Лойд Остин обвини Русия, че умишлено проявява жестокост и атакува цивилни.

"Войната на Путин не е резултат от разширяването на НАТО, тя е причина за разширяването на НАТО. Сега, заради копнежа на Кремъл по една изчезнала империя, Европа се сблъсква с най-тежката криза на сигурността от Втората Световна война насам. Член на Съвета за сигурност на ООН, ще повторя - държава, част от Съвета за сигурност на ООН, води война, с която иска да лиши 43 милиона души от демокрация. С умишлена жестокост Русия си избира за мишена цивилни и гражданска инфраструктура", заяви Остин.

Междувременно президентът на Украйна Володимир Зеленски разкритикува решението за таван на цените на руския петрол от 60 долара. Според него таванът от 60 долара е твърде висок, за да постигне желания ефект.

Володимир Зеленски разкритикува размера на тавана на цената на руския петрол

В Украйна - все още в много райони на страната няма ток. Обявени са планови спирания, за да могат да продължат ремонтните дейности на енергийната инфраструктура.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Гълъб Донев свиква среща с министри по казуса с Шенген
Гълъб Донев свиква среща с министри по казуса с Шенген
Стоян Братоев: Очакваме метрото да стигне до ж.к. "Левски" през 2025
Стоян Братоев: Очакваме метрото да стигне до ж.к. "Левски" през 2025