НОВИНИ

Направиха чешма в памет на семейство лекари, дали живота си в битката с коронавируса

bnt avatar logo
от БНТ
06:42, 24.09.2021
Чете се за: 03:30 мин.
У нас
Слушай новината

В село Краище, община Белица, издигнаха чешма в знак на признателност и памет към тримата медици от селото, които загубиха битката с коронавируса.

Лекарите със "златни сърца" са личният лекар на селото д-р Муса Вакльов, съпругата му - медицинската сестра Ава Вакльова и синът им - кардиологът д-р Емил Вакльов.

Повече от три десетилетия д-р Муса Вакльов е лекувал хората в село Краище. Със съпругата му Ава са се грижели за повече от 4000 пациенти, а синът им Емил беше уважаван кардиолог в Благоевград.

"Просто трябваше да видите какви хора бяха. При тях нямаше отказ. Звъниш му в 3, 4, 5 часа сутринта, той вдига телефона и идва. Там нямаше отказ, просто не знам, не знам какви хора бяха, нещо уникално, няма да има втори такива", казва Муса Гагъм.

"Всички сме хора, всички живеем, но не еднакво. Някои живеят така, че да им се правят чешми", твърди Фатиме Гагъм.

Инициатор за изграждането на чешмата е Ахмед Кьосов.

"Това бяха част от моето семейство, просто нямам думи да говоря за тях, защото аз ви казах – жената е болна, те в годините са я поддържали, за 5 минути са идвали вкъщи. Не мога просто да ги забравя", разказва той.

Ахмед и възрастният доктор Вакльов често идвали на лов в района на село Гълъбово. Тук заедно искали да изградят място за отдих, но дните минавали и не успели да го направят. Трагичната новина за смъртта на лекарското семейство породила чувство за дълг у Ахмед Кьосов и заедно със семейството му се заели с градежа на чешмата.

Въпреки че селото се намира високо в планината и дотам се стига трудно, през май започнали работа.

"Два месеца ни забави плочката с имената и като цяло доста труд и доста средства, но това е без значение, защото каузата си заслужава", заявява Ахмед Кьосов.

За няколко месеца чешмата е завършена.

"Много труд се вложи, доста хора помагаха, баща ми също, въобще се постарахме да се постигне тази година поне и да се довърши, защото така имахме такава цел и да го ползват хората, които идват тук. Сега предстои и ловният сезон, нека го ползват – добре дошли, и да, за Вас е от нас, за лекарите", разказва Фатиме.

Дядо Ахмед е доволен - лекарите ще се помнят.

"Изпълнил съм това, което го обещах!", казва той.

В село Краище има и улица, която носи името на д-р Муса, Ава и Емил Вакльови. Те завинаги ще останат в сърцата на хилядите признателни пациенти.

Гледайте още теми от "Денят започва"

Репортер: Антония Сукалинска

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Ултрамаратонецът Красимир Георгиев събира средства за нов физкултурен салон
Ултрамаратонецът Красимир Георгиев събира средства за нов физкултурен салон
Временни ограничения на скоростта по АМ "Тракия" и край тунел "Ечемишка"
Временни ограничения на скоростта по АМ "Тракия" и край тунел "Ечемишка"