НОВИНИ

Арестуваха каталунския сепаратист Карлес Пучдемон в Италия

Теодора Гатева
от Теодора Гатева
06:14, 24.09.2021 (обновена)
Чете се за: 02:10 мин.
По света
Слушай новината

Лидерът на движението за независимост на Каталуния и евродепутат - Карлес Пучдемон, беше арестуван на италианския остров Сардиния.

Карлес Пучдемон е задържан на летището в Алгеро, Сардиния, на основание на Европейска заповед за арест, издадена от съдия от Върховния съд на Испания. Пучдемон - в качеството му на евродепутат, е трябвало да посети Каталунски фолклорен фестивал. Според адовката му, задържането няма правно основание.

"Лидерът Пучдемон беше арестуван при пристигането си в Сардиния, където е в качеството си на евродепутат. Задържането му се базира на заповед от 14 октомври, 2019 година, която според правните наредби и съобразно статута на Съда на Европейския съюз, е прекратена", написа адвокатът му Гонсало Бойе в Туитър.

Карлес Пучдемон е в изгнание от 2017 година. След референдума за независимост в Каталуния, който Мадрид обяви за незаконен, бившият регионален премиер избяга в Белгия.

ЕП свали имунитета на Пучдемон и още двама каталунски евродепутати

През 2019 г. беше избран за евродепутат. През март тази година - по искане на Испания - Европейският парламент свали имунитета му, а през юли Съдът на Европейския съюз го отне окончателно. Настоящият премиер на Каталуния - Пере Арагонес, осъди задържането на Пучдемон.

Испанското правителство заяви, че арестът е част от законова процедура и че той ще трябва да се подчини на правосъдието като всеки друг гражданин.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Мъж откри стрелба в супермаркет в щата Тенеси, има жертви и ранени
Мъж откри стрелба в супермаркет в щата Тенеси, има жертви и ранени
Днес започва операцията по прехвърлянето на товара от заседналия край Камен бряг кораб
Днес започва операцията по прехвърлянето на товара от заседналия край Камен бряг кораб