НОВИНИ

ЕП свали имунитета на Пучдемон и още двама каталунски евродепутати

Десислава Апостолова
от Десислава Апостолова
14:26, 09.03.2021
Чете се за: 02:52 мин.
Европа
Снимка: Архив
Слушай новината

Европейският парламент гласува днес за свалянето на имунитета на бившия премиер на Каталуния Карлес Пучдемон и още двама каталунски евродепутати - Антони Комин и Клара Понсати.

Решението за свалянето на имунитета на Пучдемон беше взето с 400 гласа за, 238 - против и 45 въздържали се след тайно гласуване. Резултатите за свалянето на имунитета на останалите двама евродепутати са подобни.

Тримата са обвинени от Испания за противодържавна дейност. Те се издирват от испанското правосъдие заради опита за обявяване на независимост на Каталуния през 2017 година. Веднага след събитията около злополучното обявяване на независимост Пучдемон и Комин избягаха в Белгия. Испания издаде европейска заповед за задържане, но Белгия отказа да върне каталунските политици, които междувременно бяха избрани и за евродепутати. В Испания срещу Пучдемон и Комин има и обвинения за злоупотреба с държавни средства.

Свалянето на имунитета на тримата ще даде възможност на белгийското правосъдие отново да разгледа молбите на Испания за екстрадиция на Пучдемон и Комин. Същото вероятно ще направят и властите в Шотландия, където пребивана Понсати. Шотландските съседни власти бяха преустановили разглеждането на молбата на екстрадицията й в очакване на решението на евродепутатите.

"Гласуването по въпроса за имунитета ни не касае само нас тримата като индивиди. Днешното гласуване касае ценностите, които защитаваме, представата ни за демокрацията и бъдещето, което искаме да изградим в Европа", написа Пучдемон вчера в Туитър.

Комисията по юридическите въпроси на Европарламент разреши през февруари свалянето на имунитетите на тримата каталунски сепаратистки политици. Докладчик по въпроса е българският евродепутат Ангел Джамбазки.

Испанското правителство приветства решението на Европейския парламент да отнеме имунитета на тримата каталунски евродепутати. Гласуваното решение "изпраща тройно послание", заяви в кратко изявление испанският външен министър Аранча Гонсалес Лая. "Първото е, че "проблемите на Каталуния се решават в Испания, не в Европа.

Това е линията, възприета от испанското правителство, което протяга ръка на каталунските политически сили, за да намери решение чрез диалог и преговори", подчерта тя. "Другите две са, че един евродепутат не може да се възползва от статута си, за да не се яви пред национален съд, и че върховенството на закона в Испания е стабилно", добави тя.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Венци Стефанов разследван за расизъм
Венци Стефанов разследван за расизъм
Днес стават ясни първите двама 1/4 финалисти в Шампионската Лига
Днес стават ясни първите двама 1/4 финалисти в Шампионската Лига