НОВИНИ

Пледоарии по делото срещу Йоан Матев: Отрича да е убил Георги Игнатов

Иво Никодимов
от Иво Никодимов
13:45, 09.03.2021
Чете се за: 02:52 мин.
У нас
Слушай новината

Делото срещу Йоан Матев е на финалната права. Софийският градски съд изслушва пледоариите на прокуратурата и защитата.

Пред съда Йоан Матев реши да даде кратки обяснения. Той заяви, че не е извършил убийството, в което е обвинен. Не помни кога е разбрал за убийството, нито какво е правил на въпросния 2 юни.

Описа, че всеки ден от 10.00 до 12.00 ч. и от 15.00 до 17.00 ч. е ходил на тренировки и в парка и предполага, че това е правил и в деня на убийството. Обясни, че се е отказал от тениса и за това се е променил външният му вид. Помни кога е задържан за убийството на Георги Игнатов. Решил, че няма смисъл да дава обяснения тогава.

Йоан Матев даде обяснения, след като чу всички показания по делото. Отказа да отговаря на въпроси на страните и съда. Матев чете обясненията си, които бяха предварително написани.

Прокуратурата поддържа обвинението, повдигнато на Матев за убийството на Георги Игнатов, което било извършено по особено мъчителен начин за жертвата. Прокуратурата твърди, че престъплението е доказано както от свидетелските показания, така и от експертизите по делото. Прокуратурата цитира и телефонни разговори на Матев, които са проведени буквално минути след убийството, както и запис на охранителна камера на БНР.

Определи обясненията на Матев като декларативни и защитна теза, която не намира подкрепа в събраните доказателства по делото. Прокуратурата поиска осъдителна присъда от 12 години, което е максималното по закон, тъй като Матев е би непълнолетен през юни 2015, когато е извършено убийството.

Родителите на убития Георги Игнатов поискаха 400 000 лева обезщетение.

Адвокатът на Йоан Матев Ина Лулчева пледира, че колкото ужасно е убийството на Георги Игнатов, толкова ужасно е да бъде осъден невинен за това престъпление.

Лулчева определя доказателствата като противоречиви, косвени и недостатъчни.

Тя твърди още, че няма доказателства, че в деня на убийството Матев е носил нож със себе си.

В съдебна зала Ина Лулчева заяви, че разследването не е водено почтено, а братът на подсъдимия Марсел Матев е дал показания под натиск.

Съдът ще даде последна дума на Матев на 12 март в 11 часа.

Снимки: Десислава Кулелиева

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Краят на една ера: Льов няма да води Германия след Евро 2020
Краят на една ера: Льов няма да води Германия след Евро 2020
Олимпийският огън потегля без публика
Олимпийският огън потегля без публика