НОВИНИ

Обявиха конкурси за художници и музиканти в Историческия парк до Варна

bnt avatar logo
от БНТ
12:20, 09.03.2021
Чете се за: 02:37 мин.
У нас
Слушай новината

Историческият парк в село Неофит Рилски край Варна обяви конкурси за художници и музиканти, които творят на историческа тематика. Идеята е да бъдат подпомогнати хората на изкуството в тази трудна година на пандемия. Конкурсите ще се проведат през месец май и в тях могат да включат всички, които желаят.

Участниците в конкурса тази година трябва да представят картини, чиито сюжети са свързани със създаването и разпространението на българската азбука. Миналата година конкурсът спечели художникът Мирослав Йотов.

“Това е много добър трамплин за всеки творец – дори да не е спечелил, дори да не е на първо, второ място, доста от картините от миналата година се изкупиха и са добре дошли всички мои колеги да участват”, заяви художникът.

В конкурса могат да участват и деца. Картините ще бъдат изложени в галерията на Историческия парк, а победителите ще бъдат обявени на 24 май. От 18 до 20 юни в парка ще се проведе и фестивалът ”Ново начало”, където посетителите ще могат да видят възстановки на средновековни битки и концерти с българска музика. Ще има и конкурс за авторско музикално произведение, вдъхновено от славната история на България.

"Химни, които да водят хората в съвременната посока. България трябва да има мисия. Именно хората на изкуството, тези, които рисуват, тези, които свирят – те са хората, които трябва да поведат народа в тази посока, както е било и във Възраждането", коментира изпълнителният директор на Историческия парк Ивелин Михайлов.

Всеки може да гласува онлайн за химна, който е избрал, на сайта на Историческия парк. Победителите ще бъдат обявени по време на фестивала. Наградният фонд е 30 000 лева.

“Всички знаем, че по време на коронавируса творците са едни от най-пострадалите, защото няма концерти, няма изложби. Тези хора останаха без никаква възможност за препитание и развитие”, допълни Михайлов.

По време на фестивала ще бъдат спазени всички противоепидемични мерки, обещават организаторите.

Репортер: Петя Иванова

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Бетис продължава с победите след важен обрат срещу Алавес
Бетис продължава с победите след важен обрат срещу Алавес
Разкриват нови легла за пациенти с COVID-19 в болницата в Гоце Делчев
Разкриват нови легла за пациенти с COVID-19 в болницата в Гоце Делчев