НОВИНИ

Италия пуска медицински влак, оборудван като интензивно отделение

Ива Стойкова
от Ива Стойкова
12:00, 09.03.2021
Чете се за: 02:25 мин.
По света
Слушай новината

Година след появата на COVID-19 в Италия, смъртните случаи вследствие на вируса надхвърлиха 100 000 души. Проучване показва, че почти половината от италианците одобряват въведените ограничения срещу разпространението на инфекциите. Сред новите мерки са влакове, свободни от коронавирус, и медицинска композиция, оборудвана като интензивно отделение.

Италия стана втората европейска страна след Великобритания, преминала психологическия праг от 100 000 смъртни случая от COVID-19. Най-засегнат е регион Ломбардия - икономическото сърце на страната.

В обръщение по повод 8 март премиерът Марио Драги заяви, че пандемията не е победена, но разпространението на вируса може да бъде овладяно чрез спазване на мерките. Надеждата е и в напредването на ваксинацията.

"На 10 март преди една година Италия за първи път стана голяма червена зона. Един от 20 наши сънародници беше заразен. Не сме и помисляли, че година по-късно ще сме изправени пред същата извънредна ситуация", каза Драги.

Строгите ограничения са другият тежък удар за третата икономика в еврозоната. Според проучване обаче 44% от италианците одобряват мерките, като само преди две седмици делът им е бил 30 на сто.

Живот с вируса или по-скоро без него е възможен. Италианските железници пускат линия, свободна от Ковид. Влаковете ще се движат между Рим и Милано от началото на април, като всички пътници и служители ще бъдат тествани. По-късно подобни влакове ще има към туристическите дестинации Венеция, Флоренция и Неапол.

Отново италианска е идеята за медицински влак, оборудван като интензивно отделение. Той е в готовност да достигне всяка точка в Европа, където болниците са претоварени. Трите вагона разполагат с 21 респиратора и също толкова монитори, ултразвуков апарат, носилки и друго оборудване.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Над 90% са запълнени Ковид отделенията в Бургас
Над 90% са запълнени Ковид отделенията в Бургас
Клоп не е застрашен от уволенение
Клоп не е застрашен от уволенение