НОВИНИ

Йоан Матев и психопрофилът на предполагаемия убиец на Георги Игнатов

Иво Никодимов
от Иво Никодимов
18:07, 20.10.2020
16851
Чете се за: 00:53 мин.
У нас

Психопрофилът на убиеца на Георги Игнатов отговаря в голяма степен на подсъдимия за убийството на младежа Йоан Матев. Игнатов беше убит на 2 юни 2015 година. Днес съдът прие психопортрета, който е правен от криминалния психолог Тодор Тодоров, година преди да се повдигне обвинение на Матев за убийството.

Йоан Матев, който от пролетта е под "домашен арест", пристигна в съда заедно с майка си, която е и негов защитник по делото.

Съдът изслуша и прие психопрофил на предполагаемия извършител на убийството, който е правен от криминалния психолог Тодор Тодоров, година преди Матев да бъде заподозрян и обвинен.

Тодор Тодоров, криминален психолог: Поне от това, което виждам, до голяма степен така има съответствие.

-БНТ: Къде най-вече виждате съответствието?

По принцип най-трудното е познаването на възрастта, защото доста често има разлика между емоционалната и биологичната възраст на човека.

Към момента на престъплението Матев е 17-годишен. Според психопрофила убийството е извършено от мъж на възраст между 15 и 20 години с избухлив характер, вероятно проблемен ученик със склонност да тормози по-слабите. Криминалните психолози са категорични още, че престъплението е извършено хладнокръвно, но спонтанно.

"Това не е предумишлено убийство. А е по-скоро ескалация на напрежение в момента и на място, когато нещата излизат извън контрол", заяви Тодор Тодоров.

Тезата на обвинението е, че Йоан Матев е искал да обере жертвата си. Георги Игнатов обаче оказал неочаквана за нападателя си съпротива и така се стигнало да фаталния изход.

Делото ще продължи с разпити на още свидетели. Ако бъде признат за виновен, Матев може да получи наказание от 5 до 12 години затвор.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Професията на готвача привлича все повече млади хора
Професията на готвача привлича все повече млади хора
Румен Радев кацна на Летище София, след като прекъсна визитата си в Естония
Румен Радев кацна на Летище София, след като прекъсна визитата си в Естония